Д-р Кацаров: Не можем да сменяме болнични шефове? Можем и още как

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви Агенцията по вписванията за орган, извършващ незаконни действия и поиска незабавна проверка от правосъдното министерство. Ресорният му шеф Янаки Стоилов пък веднага се сезира и проверките вече са в ход, обявиха от там.

Поводът за гнева на Кацаров стана отказът агенцията да впише новите управителни съвети на болница “Лозенец” и “Александровска”. Вчера стана ясно, че досегашният директор на бившата Правителствена проф. Любомир Спасов е “блокирал” рокадите.

“По отношение смените на управителите на болниците „Лозенец“ и „Александровска“. Цялото общество знае причините за тези смени. Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени.

Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия, категоричен е министърът.

“Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем. Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията”, добавя Кацаров.

Министърът на правосъдието и други лица с ръководни функции от министерството нямат правомощия да влияят върху решенията на длъжностните лица по регистрация. Те държат Агенцията по вписванията да изпълнява стриктно и в интерес на гражданите своите законови задължения, уточниха пък от ведомството на Стоилов.

Ръководството на Министерството на правосъдието изисква от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията да осигури законосъобразното и своевременно отразяване на обстоятелствата, предмет на регистърните производства.

“Искам да отправя много ясно послание и за това, че някои хора, изпълнителни или други директори, се опитват да се представят пред обществото като жертви. Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат. Жертвите са други. Жертвите са тези над 20 хил. души наши сънародници, които починаха през миналата година в резултат на лошото управление на здравната система, безобразното управление на кризата от Бойко Борисов и неговите хора. Решен съм и нищо няма да ме разколебае да разкрия цялата истина за това управление и за причините, довели до тази изключително висока смъртност, непозната в нашата страна от времето на Първата световна война”, каза още здравният министър. И обяви, че няма никакви съмнения в ходовете си.

A по отношение на пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев коментира, че там нямало нищо необичайно, нито е решение за почести.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар