Д-р Кацаров: Няма да има локдаун

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Не се налага в страната да има локдаун, обяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг. Мерките дадоха своя резултат, обясни той и благодари на хората, които са ги спазвали. Министърът, изпълнителният директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова и директорът на дирекция „Лекарствена политика“ в МЗ д-р Десислава Велковска дадоха брифинг за ситуацията и за нови лекарства за лечение на COVID-19.

Проф. Кожухарова отчете данните от последните дни, които показват намаляване на новите случаи, макар и не навсякъде, както и намаляване на хоспитализираните пациенти. За качването до върха ни трябваха 13 седмици, надяваме се слизането да е по-бързо, обясни тя. Независимо от спада, усилията за ваксинация трябва да продължат, смята специалистът. При възрастните хора обхватът на пълна ваксинация вече е добър, допълни тя.

До момента сме използвали над 180 000 флакона ремдесивир, обясни д-р Велковска. Това и беше единственото разрешено лекарство за тежка форма на COVID-19. В България вече имаме доставени и препарати с моноклонални антитела, които вече се прилагат на пациенти. Вчера е взето решение да се внесе лекарство и от втория производител. Ще осигурим и противовирусни лекарства под формата на таблетка, които са третият вид лекарство. Тези хапчета са за пациенти в леко състояние, обясни д-р Велковска.

 

В рамките на 2-3 седмици всички пациенти ще бъдат осигурени с тези лекарства и така ще покрием всички форми на болестта – от лека, през средна до тежка, увери тя.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар