Д-р Нели Михнева пред Dir.bg: Имаше респираторен вирус при децата, много по-тежък от COVID

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В последно време наблюдаваме как в градовете разкриват детски COVID отделения. Едновременно с това специалистите предупреждават, че новият вариант Делта засяга и по-млади хора. Наскоро дори имахме смъртен случай на новородено с коронавирус.

С това започват и притесненията на родителите, които предстои да пуснат децата си на детска градина и училище присъствено. Оказва се обаче, че върлува и респираторен вирус, който засяга по-малките много по-тежко.

Кой е този вирус, как боледуват малчуганите в поредната пандемична вълна, на каква възраст е добре да бъдат ваксинирани и как да ги предпазим от COVID-19 – обяснява в специално интервю за Dir.bg д-р Нели Михнева – общопрактикуващ медик с 20-годишен опит, бивш член на ръководството на лекарската колегия в София и лекуващ лекар на над 1500 деца.

Според вашите наблюдения има ли повече болни от коронавирус деца в тази вълна?

Може би е вярно, но не можем да го докажем в началото, защото при децата все още протича много леко вирусът и понякога само от една хрема за три дни ние не пускаме никакви изследвания, тоест няма как да разберем дали са с COVID. Според мен по-скоро боледуват по-млади хора и неваксинирани на този етап. За детските отделения сондирам мнения от колеги, че не са запълнени местата и не са тежки случаите. 

Казвате, че не боледуват тежко, но имахме случай с починало новородено. Как може да бъде обяснен той?

При този случай майката е малка, социалният статус е бил доста нисък, доста лоша хигиена е имало там. Не се знае дали бебето е било само носител, или е било с разгърнато заболяване. То е било в много тежко състояние, може да е било дехидратирано от глад. Тук вече експертите ще решат каква е причината за фаталния край – дали това е коронавирусът, или е имало и друго подлежащо заболяване или аномалия. Трудно може да се разбере най-малкото, защото не беше изнесена много информация, не се знае дали е кашляло и какво е било общото му състояние. 

Кои са най-рисковите места, на които може да се заразят децата?

В момента най-рискови места са затворените помещения – моловете, детските колективи, детските градини, но пак казвам – много от хората са го преболедували вече, освен това най-вероятно повечето от децата имат имунитет. Клиниката на болни деца върви като обикновени респираторни вируси, които са целогодишни. Така че не мога да кажа, че в момента има някаква по-голяма заболеваемост при децата от COVID-19. 

Предвид нарастващия процент на новозаразени на дневна база удачно ли е според Вас учениците да тръгнат на училище присъствено? Смятате ли, че след като Делта засяга повече децата, има опасност това само да засили поредната пандемична вълна?

Като се вземат мерки, естествено, че могат да ходят присъствено. Много е правилно решението на министерството малките ученици да са без маски и да ходят от I до IV клас присъствено. Много е трудно за едно малко дете да е на дистанционно обучение – то загубва представата за това, че е на училище и изобщо какво се случва с него. Аз смятам, че когато в едно училище се взимат сериозни мерки с филтъра на вратата, меренето на температурата, дезинфекцията, проветряването, дистанцията, която се налага, няма проблем да ходят на училище. А и малките ученици са в пряк контакт само с един учител. Това важи и за и големите – смятам, че трябва да си ходят присъствено на училище. 

Има ли родители, които споделят с Вас опасенията си да пуснат децата на детска градина или училище?

Вече по-малко, защото те са го прекали повечето. Имам само няколко деца, които са хронично болни. Те са с вродени заболявания и при тях е задължително дистанционното обучение от гледна точка на безопасност – да не се усложни основното заболяване. Но те са единици, а масово родителите не се притесняват да си изпратят децата на училище и на детска градина. 

А какво се случва с другите вируси? Зимата специалистите обясниха, че заради противоепидемичните мерки и другите вируси не се разпространяват, но това лято нямаше такива строги мерки, а отново никой не говори за други вируси освен COVID-19. Как бихте го обяснили Вие?

Имаше други вируси. Респираторно-синцитиалният вирус беше нещо страшно. Той се появи и излезе в много тежка форма, особено при малките деца. Имах няколко деца с дихателна недостатъчност, на кислород – малки бебета. За около месец имаше респираторно-синцитиален вирус, който колегите в болниците изолираха. Другите вируси също си вървяха. Сега започват ентеровирусите, въпреки коронавирусът в момента също протича като ентеровирус. Грип не сме видели – наистина, грип нямаше. Но винаги когато има един доминиращ, другите са леко потиснати и не е само от мерките това. 

Трябва ли децата да бъдат ваксинирани срещу COVID-19? Имаше случай в Пловдив, където отказаха да имунизират 12-годишно дете. Всъщност позволено ли е, извършва ли се ваксинация на деца и при какви условия?

Позволена е имунизацията в момента с “Пфайзер” на деца над 12 години. Има родители, които искат да си имунизират децата. Но както казах, вирусът протича по-леко при тях. Не съм наблюдавала усложнения, само едно дете поддържаше 39 градуса температура един месец, след това се оправи. В моята 20-годишна практика нямам дете с усложнения, с пневмония, а имам над 1500 деца пациенти. Вероятно има и деца с усложнения в болниците, като сондирах отново мнения с колегите – те са имали заболявания. Смъртност при децата, слава богу, няма такава от вируса. И все пак аз съм “за” ваксините, разрешени са, може да се ваксинират, няма проблем, но моето мнение е, че е хубаво да са над 15 години. 12-годишните са твърде малки за тази ваксина. Аз вече имам деца, които съм ваксинирала. 

Казахте, че са момента е позволена само ваксинацията с “Пфайзер”. А има ли родители, които се интересуват от други ваксини, с които да бъдат имунизирани децата им?

Не, не коментират. Питат ме мен, а засега има нареждане само за “Пфайзер”, нямаме някакъв разписан документ за другите ваксини. Някъде четох, че може и с “Модерна”, но официално нямаме нареждане. Затова вече имам ваксинирани деца, но само с “Пфайзер”.

Има ли превенция за децата, препоръчвате ли някакви медикаменти или натурални продукти за подсилване на имунната система или най-важно е да се спазват противоепидемичните мерки?

Категорично не препоръчвам никакви медикаменти, защото видях от практиката ми, че млади, които усложниха състоянието си, бяха хора, които пият много добавки, много витамини и имуностимуланти. Най-добре е да не се приема нищо. Много са важен чистият въздух, правилното здравословно хранене – месо, мляко, плодове, зеленчуци, и, разбира се, мерките. Може да се действа с медикаменти и имунстимуланти, но при заболяване. Превантивно да не приемат нищо, защото имунната система става ленива. Когато е свикнала да получава имуностимуланти и витамини, тя става ленива и чака да ѝ се даде нещо, за да даде и тя имунен отговор. Когато няма такива добавки, тя е напрегната и дава по-добра реакция, а детето се справя по-бързо със заболяването. Много течности трябва да се пият, чайове – чай с мед, билковите чайове са много добри. Така че за мен това е най-важното – доброто хранене, здравословният начин на живот, да не са преуморени децата и да не стоят на таблетите, а да тичат навън на чист въздух. 

В такъв случай, когато имате дете с COVID или друго остро респираторно заболяване със същите симптоми, какво лечение предприемате? По-различно ли е? Антибиотици необходими ли са?

Не е по-различно, симптоматично е – както за обичайните вирусни инфекции – противотемпературните средства, витамин С, сега наблягам и на витамин D.

По-малко антибиотици, по-добре се справят децата, когато не пият антибиотици. Пускаме кръвна картина, ориентираме се, ако има нужда, се дава и антибиотик. Ако се налага, се прави и снимка на белия дроб. 

А за ремдесивира какво е мнението Ви?

Той се използва само за болнично лечение и то в началото на вирусна инфекция. Това го преценяват само колеги в болниците и не на всеки пациенти се налага да бъде поставян. Естествено, че дава добър резултат, аз имам пациенти, които бързичко са се оправили с ремдесивир. Засега той остана като утвърден препарат за COVID, но не и в домашни условия. 

Масово започна да се говори за варианта Мю, за който се смята, че може да заобиколи ваксините. Очаквате ли той да създаде по-сериозни проблеми у нас, а и в по-глобален план?

Никой не може да каже. Все още всичко е въпрос на проучване, все още учим много неща за този вирус, който се оказа много изменчив. Аз като дългогодишен специалист смея да твърдя, че ваксината, колкото и да не е за всички варианти, тя все пак създава клетъчен имунитет и предпазва. Те говореха и за английския щам, и за този африкански, че не предпазват, но те доказано предпазват. За мен дори и човек да е преболедувал, трябва да се ваксинира. Това е спасението, нямаме друг шанс. Дори в момента ваксинирам и родилки. Все още за бременните жени в България не е позволено, но в Англия ги ваксинират. Ваксинирала съм и много млади жени, кърмачки, с хронични заболявания и няма никакъв проблем с ваксините. Това е спасението, няма друг начин. 

А Вие ваксинирана ли сте? Много от вашите колеги казват, че не искат да се ваксинират.

Медиците са с най-голям процент на ваксинация, но все още много колеги имат антитела, защото са го преболедували. А аз още от февруари месец, чаках с нетърпение да излезе ваксината, да ми дойде редът и да се ваксинирам. Дори ако има трета доза, пак бих си сложила. Няма друг начин, ако искаме да спрем този вирус и да живеем нормално. 

Много лекари превърнаха в практика поставянето на диагноза по телефона. Вие какво мислите за този начин на лекуване?

Аз съм ги преглеждала и продължавам да ги преглеждам. Обажда се майката, детето е с температура, казвам ѝ веднага да го доведе. Няма как, не можем да знаем дали е с COVID, или не е. Освен това винаги поддържам впоследствие връзка с пациентите по телефона, за да следим състоянието им. Те трябва да говорят с някого. Ако някога се налага, мога да отида и в дома. Но по принцип нямаме физическата възможност да обикаляме по домовете, нямаме такива защитни костюми, нито специализирани коли. Това, което прави Бърза помощ в момента е най-доброто, тя върши най-много работа, а ние ѝ помагаме. Ние също сме на първа линия и не знаем какво има отсреща. Иначе аз взимам мерки в кабинета – имам лампи, бюрата са обезопасени. 

Започнаха да отпускат пари за медиците на първа линия по различна схема на изчисление. Вие получавате ли такава добавка към заплатата?

Преди ни плащаха по 1000 лв. и като ги осчетоводим и се плати данъкът, остават някъде около 650 лв., не 1000 чисто, както в болниците. На тях им превеждаха по 1500 лв., за да им останат чисти 1000. Сега в момента от миналия месец ни плащат по 250 лв. и като се плати данъкът – някъде 180 лв. на месец. А ние сме също на първа линия. 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар