Д-р Николай Михайлов: В парламента трябва да се изпратят хора, свободни от пропаганда – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От изключително значение е да се произнася думата “мир” на всички равнища – така, както у нас се произнася от президента, така, както се произнася от компетентни, смели, дълбоки и сериозни хора в колективния Запад, така, както се произнася в Европа, независимо от опитите да се забрани това произнасяне, независимо от мерките то да бъде санкционирано. Става дума за борба, която не е само благородна, а е чисто и просто императивна за оцеляването на нашия свят. Простосмъртният човек не се интересува от проблемите на хегемона“. 

Това коментира в интервю за БНР д-р Николай Михайлов, психиатър и политически анализатор. 

Според него, когато гласоподавателят решава да изпраща хора в нашия и в Европейския парламент, то тези хора трябва да са свободни от пропаганда, независимо от техния възглед:

Ако днес изборите имат някакъв залог, основно европейските, то е в ЕП да се настанят хора, които имат остатъчна връзка с реалността и кураж да съобщават това, което знаят за нея – хора, които все още са способни на очевидности, могат да ги цитират, виждат и произнасят. Това не е толкова широко разпространено, колкото ни се струва. Това са редки дарования към този исторически час, а те в същото време са най-дефицитният и най-сериозният артикул. Това, което става, е една ескалация с ядрени залози – нещо страшно, което трябва да бъде първо проучено от хора, които имат куража да гледат, а не малодушието да си представят, че злото е нещо, което по автоматизма на нашата принадлежност към привилегирования свят ще ни бъде спестено, защото ние сме под гаранцията на хегемона. Това е тежка илюзия”, изказа мнението си той. 

По думите на д-р Михайлов има един “паневропейски шемет” – състояние на проточено, системно лекомислие, в което съществените въпроси не могат да бъдат зададени, затова и отговорите не са налице. “Сякаш няма никаква актуална заплаха върху европейския мир, върху привичния начин на живот, върху илюзията за благоденствие, което сякаш трае вечно и т.н. – тези пропагандни клишета, които омагьосаха хората, е защото се мислят и преживяват нещо като естествено право, като природен феномен – Европа е страна на благоденствието и точка”, добави той.

Според него електоратите се интересуват отново от това, от което са се интересували през всички години след 1945 г., а именно “проблемите на джоба и ситуацията на хладилника”. “Така е възпитан този човек, който живее с хоризонта на тези ценности”, посочи той. И добави:

Сега обаче, доколкото над този европейски свят е надвесен рискът от глобална ядрена война – въпрос, който не е поставен на дневен ред с цялата сериозност, за да уплаши едно население, което живее с комплекса на това, което някои нарекоха стратегически паразитизъм. Не само благоденствието е право и нещо, което ни дължат, но и мирът е това, което не може да се изплъзне. Ако някъде се говори за война, то е реторически въпрос, въпрос на една ексцесивна словоупотреба с пропагандни цели”. 

Това, което се случва в момента, за тези, които следят събитията и могат да мислят свободно, е, че над Стария свят, над Европа, над планетата е надвиснал риск от ядрен конфликт, изтъкна д-р Михайлов. Според него рискът е реален и той се използва в предизборната кампания. По думите му отговорният човек трябва да си даде сметка, че от неговия здрав разум зависи този риск да бъде минимализиран и дори изключен

Но се забелязва обратното – някакъв особен амок на политическите върхове, които не само паразитират върху идеята за собствено всемогъщество, но и върху това, че това всемогъщество на всяка цена трябва да бъде гарантирано, поддържано и осъществено с всички рискове, с рисковете на шантажа, на блъфа, на покера и руската рулетка. Това е крайно опасна игра. Това се играе в момента“, коментира политическият анализатор.

Трябва да различаваме тези, които водят войните, от тези, които правят войните, подчерта той. Според него този нюанс е извънредно трудно да бъде направен за хора, които са “омагьосани” от вербалната ескалация на пропагандно нивоПропагандата е нашата квазиреалност сега, категоричен е психиатърът. 

“Кой е виновен – не решава въпроса днес. Това, което решава въпроса днес, е здравомислието и куражът да се даде сметка за това, че на нас ни предстои или договор, или армагедон. Договорът изглежда невъзможен поради тази словесна ескалация, проточена пропаганда и пропагандна стилизация на основните образи на противника до откровен сатанизъм на образа. Със Сатана не може да се преговаря. А ако нямаш алтернатива, това означава, че нямаш алтернатива и за договор”, коментира д-р Николай Михайлов. 

Според него са уплашени хора, които разбират от това какво означава отговорна политика, здрав разум и военно дело. 

Той е категоричен, че и от двете страни на конфликта има хора със здрав разумФанатизираните хора, които още си представят, че решението на конфликта и постигането на мира минават през война, включително с ядрени средства, са в умствено и морално помрачение, подчерта психиатърът. 

Според него ЕС няма да преосмисли ролята си. Той се надява обаче парламентите – националният и Европейският, да са места на откровен, сериозен и отговорен дебат, а хората в тях трябва да имат куража да говорят. 

За националните избори д-р Михайлов смята, че ще получим още от същото: “То ще се разиграва с огромна театрална сериозност, защото нашият политически живот има само една единствена валидност и тя е сценичната. В екраните на телевизиите се разиграва един спектакъл на едно вечно интригантство, в които се мерят и се изчисляват уменията на основните актьори, които не се променят, защото те са народни артисти и никой не може да ги свали от сцената. Ще играят старите”. 

България е една страна, която трябва в лицето на нейните политици да се одързостява да говори в името на собствения си интерес от самата реалност, а не от самата пропаганда“, каза в заключение политическият анализатор.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар