ЕБВР очаква 1,3% икономически растеж на България – Финанси – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Растежът на БВП на икономиката на България се очаква да продължи да се забавя до 1,3 % през 2023 г. преди да се възстанови до 2,9 % през 2024 г. Това се казва в доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за регионалните икономически перспективи.

Икономическият растеж в България се забави до 3,4 % през 2022 г., като отрицателните темпове на растеж на инвестициите и нетния износ натежаха върху икономическите резултати за втора поредна година. Причината – условията за финансиране се затегнаха и новите траншове от фондовете на ЕС по програмата за регионално развитие бяха забавени, сочат данните на ЕБВР.В доклада се отбелязва очакването инвестициите да нараснат, тъй като проектите от Плана за възстановяване и устойчивост следва да наберат скорост, подкрепени от положителните перспективи от присъединяването на България към еврозоната, което се очаква през 2025 г.


Инфлацията по хармонизирания индекс на потребителските цени достига своя връх през септември 2022 г. – 15,6%, а през март 2023 г. спада до 12,1%, предава Нова тв.

Намаляването на инфлацията ще подкрепи възстановяването на реалните заплати и покупателната способност на домакинствата, смята банковата институция.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар