ЕБВР ще отпусне заем на “Еврохолд” да купи ЧЕЗ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще отпусне заем до 60 млн. евро на българската компания “Еврохолд”, за да купи доставчика на ток в Западна България – ЧЕЗ, съобщи БНТ. Общата цена на сделката е 335 млн. евро и се очаква да приключи до края на юни.


ВАС потвърди: 4.4 млн. лв. глоба за ЧЕЗ

Застрахователната компания “Еврохолд” обяви в края на май, че ще набере допълни средства и през Българската фондова борса.

Доставчикът на ток в Западна България е най-голямото електроразпределително дружество у нас. То е собственост на чешката държавна компания ЧЕЗ. Дружеството се опитва да го продаде от няколко години. За първи купувач беше избрана компанията “Инерком” на Гинка Върбакова.

До сделка обаче така и не се стигна след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не одобри продажбата. Мотивът на антимонополистите е, че “Инерком” притежава мощности за производство на ток и придобиването ще наруши правилата на пазара.

Така ЧЕЗ намериха нов купувач в лицето на “Еврохолд”. В последствие съдът отмени решението на КЗК за първата забрана за покупка от “Инерком”, но решението не е окончателно.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар