Евакуират част от екипажа на „Вера Су“, карантинират ги (НА ЖИВО)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Започна акция по евакуацията на моряците от заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“.

9-членният екипаж на плавателния съд ще бъде изваден на брега посредством спасително съоръжение от мрежа от скалата към кораба. Поставена е и система от въжета – т.нар тролей.

Първите членове на екипажа бяха изтеглени от палубата на каменистия бряг, след като се покатериха на спасителната мрежа при силен втър и бурно море.

След евакуацията моряците ще бъдат карантинирани.

Това се случва на 17-ия ден от засядането на турския кораб под панамски флаг.

Първоначално екипажът неколкократно отказваше да напусне плавателния съд. После стана ясно, че трима от екипажа са пожелали да слязат на брега.

За да го направят обаче, собственикът на кораба трябва да изпрати на тяхно място други трима, за да попълни 9-членния екипаж. Все още не е ясно как и кога може да се осъществи това.

Екипажът на кораба „Вера Су“ няма да бъде задържан, обяви окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

„Уверили сме представител на корабособстевника, че няма да бъда задържани, ако няма други обстоятелства. Те ще бъдат настанени на територията на Каварна при добри условия. Утре ще бъдат разпитани пред съдия“, уточни Бухчев, съобщава БТВ.

Във Варна се очаква да пристигне представител на салвидж компанията, наета от корабособственика да измъкне плавателния съд. Той ще съгласува с българските власти плана за съдбата на „Вера Су“ оттук нататък. Ще се наложи и да се качи на борда за оглед.

За момента корабът „Вера Су“ е укрепен с котви и вериги. Направени са още водолазни огледи със видеозаснемане, което ще се анализира. Източено е и последното гориво, освен необходимия минимум. Претоварването на 3300 тона азотен тор на този етап не може да започне.

Специализираните баржи се очакват във Варна в сряда. Междувременно метеорологичните прогнози са за високи вълни и силен вятър в следващите дни, което допълнително поставя въпросителни около старта на операцията.

А тази вечер със заповед на кмета на общиа Каварна се удължи частичното бедствено положение, обявено заради заседналия кораб „Вера Су“, съобщиха от Областната администрация.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар