Евгений Дайнов пред Dir.bg: Ако представлява БСП, Нинова ще бъде препъникамък за нов кабинет

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-големите губещи са ДБ и БСП. ДБ от 10 години сами проправят път през зловонна тиня, а “Продължаваме промяната” мина по вече поправените пътеки. Това заяви в интервю за Dir.bg политологът Евгений Дайнов. Според него по-голямата част от електората на ДБ е гласувал и пак ще гласува за Румен Радев, защото той си го е извоювал.

Според в България няма истинско ляво. Той определя налаганата от Корнелия Нинова политика като национал-социализъм, кафяв, червен, намръщен с вик на уста “Долу джендърите”. Той вижда именно Нинова като препъникамък при преговорите за коалиционно правителство. Друг проблем би бил поведението на ИТН, но само в случай, че той се запази в духа на предишните парламенти. Евгений Дайнов очаква малко по-ниска избирателна активност на балотажа за президент, но според него вотът няма да се обърне и Румен Радев ще спечели. 

– Кой спечели и кой загуби от парламентарните избори?

– Там, където се сипят оставки в момента, очевидно смятат, че са най-големите губещи – партиите на ДБ и БСП, макар че БСП се срива доста повече от ДБ, но и ДБ се срина повече от очакваното. ИТН от първа до пета политическа сила би трябвало да мине през някакво осмисляне, катарзис и оставка, но то не е партия, то е някакъв телевизионен проект, еднолична собственост на Слави Трифонов. Там едва ли ще има политически процеси, което прави ситуацията опасна. ИТН ще бъде неминуемо в преговорите за правителство, ако не са си взели никакви поуки и продължават като миналия път да наричат всички свои партньори, цитирам: “Мръсници, предатели, крадци и лъжци”. Това може да торпилира опита за правене на правителство. Също така очевидно, поне според западните медии, доколкото ни обръщат внимание, губещият е Бойко Борисов, който е най-рано избраният популист в ЕС. През 2009 година бе избран Бойко Борисов, Орбан беше едва през 2010 г. и т.н. Борисов е най-дълго управлявалият популист в Европа и неговата загуба е онова, което прави впечатление на външния свят.

Печеливши, разбира се, са първата и последната партия. “Възраждане” влезе, въпреки че българските гласоподаватели посочиха вратата на различни фашисти и пионки на чужди враждебни държави, “Възраждане” се намъкна. И, естествено, най-големият печеливш е “Продължаваме промяната”.

– А защо никой от социолозите не успя да познае резултатите? 

– Да, този път не познаха нищо – нито проценти, нито кой на кое място е. Тук има две обяснения. Едното е световно, другото е българско. Световното е, че обществата в цивилизованите страни, така да кажем, а България е сред тях, въпреки на моменти дивия си нрав, върви такова масивно преосмисляне сред хората, на цели народи на картини за света, на въжделения, на страхове и мечти, че всички социолози се спъват последните пет години. В Америка например, където демосковските проучвания са родени, не познаха нито предишните президентски избори, нито сегашните. В Англия, където след Америка веднага се ражда тази наука, там пък не познаха резултата от Брекзит, не познаха резултата от изборите след Брекзит. Хората, когато си сменят представите за света, те са непредвидими и никой не може да ги хване. Това върви и в България, която е в процес на културна революция. Хората се опитват да извадят от главите си един цял свят, населен с мутри, простаци, дебели и каращи се крадци, отломки от 90-те години. Може би се опитват да намерят пътя към онзи свят, който всъщност им харесва в 21-ви век, който е населен с почтени и прилични хора. Това са брожения, които не можеш да ги хванеш, какъвто и социолог да си. И в това отношение България е част от световната тенденция.

Мина златното време, когато можеше толкова много социологически агенции да връзват двата края. Това означава, че не им стигат пари за качествена извадка. Не им стигат парите за добре разгърната анкетьорска мрежа, съставена от добри и обучени хора. Това добавя и технически слабости, и грешки към радикалната слабост, че не можеш да хванеш какво мислят хората, които си сменят главите в момента.

– Защо сривът в резултата на “Демократична България”? Възможен ли е исторически паралел със СДС, който вече се среща сред анализаторите? 

– И аз правя този паралел със СДС. То е достатъчно близо до акъла в различни аспекти. ДБ може да се окаже жертва на историята, която не е добра майка, а по-скоро мащеха. Години наред, може би различните компоненти на ДБ от 10 години сами проправят път, пъртина през зловонна тиня. Сами, никой не им помагаше. Десет години те камък след камък проправяха тази пъртина, разчистваха зловонието, стигнаха до отсрещния бряг. След това се появиха хора като тях – “Продължаваме промяната”, които минаха по вече направената пъртина, прокарана след 10 години труд, лишения, пот, кръв и сълзи от ДБ. На финишната права, представи си, ги чакат журналисти. И сега кой ще изглежда по-добре? Тези, които току-що са минали по току-що направената пътека и стигат до отсрещния бряг бодри, свежи и красиви, или онези, които 10 години са се въргаляли в тинята? Ами те ще изглеждат лошо и не само лошо, а и като хора, които са си свършили работата и е време да си ходят. От този синдром страда ДБ, от който страдаше и СДС. Свърши си работата, защо още се мотаеш тук, като има и други хора? Това е основното, мисля. Но от друга страна, за разлика от СДС, който се сгромоляса след управление, и то успешно, но след така нареченото необяснимо забогатяване на много от своите лидери, ДБ не носи товар – не са били на власт, не са необяснимо забогатели. И освен това в ДБ има много жилави организации, които аз съм наблюдавал с годините. За “Да България” не знам, те са малко по-нови, но “Зелените” и ДСБ, говорим извън София, в София всички са жилави, са удивително жилави като хора и като организации. Те няма да се разпаднат. Въпросът е да се преформатират и да се подвизават на мястото, което те самите разчистиха.

– Ще бъдат ли приети оставките в “Демократична България”? 

– Нямам никаква представа какво ще решат. Аз, като член на Зелено движение, ще отида да участвам в гласуванията. Но нямам представа какво ще се случи при нито една от трите партии. Тук важно е другото, че и трите партии, съставляващи ДБ, за разлика от ГЕРБ да речем, имат много дълги резервни скамейки. Вътре всеки трети е някакъв капацитет, авторитет в някаква сфера. Хра, които да продължат, има, както казваше баба ми, с лопата да ги ринеш. И в трите партии. Не би трябвало ситуацията да е драматична и не си представям, че ще е.

– Към кой кандидат ще се пренасочат гласовете на Лозан Панов на балотажа за президент? 

– В момента, в който Лозан Панов атакува ДБ – три дни преди изборите, след това повтори атаката на следващия ден – два дни преди изборите, още при първата атака беше абсолютно ясно, поне за мен, че голямата част от избирателите на ДБ, които по принцип симпатизират на Радев, защото той по време на протестите застана на страната на хората, а не на страната на мафията, то половината от избирателите на ДБ решиха, че ще гласуват за Румен Радев още на първи тур, което се и случи. Но и тази атака, абсолютно неочаквана от страна на Лозан Панов срещу ДБ, отне поне 1-2% от това, което имаше ДБ през лятото. Но не това е единствената причина. Електоратът на ДБ в голямата си част гласуваха и ще гласуват за Румен Радев, защото той си го извоюва това в техните очи. И в моите, между другото.

– Как гледате на лявото пространство и стремглавото пропадане на БСП? Като че ли подаването на оставка, последвано от отмятане, Корнелия Нинова вече го е играла? 

– Първом да разграничим понятията. БСП не е лявото пространство. Ръководството, начело с Корнелия Нинова, не вярва в нито една лява ценност или принцип. Затова моите студенти, които вече четвърта-пета година са поголовно леви или зелени, както техните връстници в Европа или Америка, те нямат за кого да гласуват. Те гласуват или за “Продължаваме промяната”, или за ДБ, защото вътре са зелените. Те биха искали да гласуват за лява партия, модерна, съвременна, усмихната, прогресивна, даваща перспективи. Това, което Корнелия Нинова предлагаше, беше национал-социализъм, кафяво, червено, намръщено с вик на уста “Долу джендърите”. Докато съвремените младежи нямат абсолютно никакъв проблем кой с каква сексуална ориентация е, ама никакъв. И като им кажеш “Долу джендърите”, те те гледат като някакво фашистко изкопаемо. Има огромна левица в България откъм хора. Надявам се в тази бъркотия някой да се сети да направи партия и да се обърне към тези хора. Защото БСП е в процес на самоизяждане. В БСП се сблъскват три идеологии в момента – национал-социализмът от такъв ранен хитлеристки тип на Нинова. От другата страна хора, които са топлата връзка към Бойко Борисов. От третата страна има някакви автентични модерни социалисти. Това ще продължи дълго. Но ляво в България няма в момента. В голяма степен благодарение на БСП.

– Една от изненадите при влизането в парламента бе “Възраждане” – партия, която иска премахване на ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса. Как я виждате позиционирана вътре в парламента? 

– Аз не виждам кой би преговарял с тях освен ГЕРБ и ДПС. Ако Корнелия беше останала начело на БСП, можеше може би и БСП, защото те подкрепиха Костадин Костадинов за кмет на Варна на местните избори. В момента не виждам кой ще говори с Костадинов за каквото и да било. Такъв тип фашизоидни партии, слугуващи на чужди, враждебни на държавата и народа интереси, имат общо 8-9-10%. Сега, покрай антиваксърската вълна и развиването на конспиративни теории, които са до една антизападни и проруски, и в тази ниша Костадинов успя да я яхне и успя да влезе с 5% от 10% възможните за такъв тип партии. Смятам, че никой няма да си говори с него и препоръчвам на народните представители да не повтарят грешката от 2005 година, когато влезе “Атака” и вместо да се натъкне на абсолютна изолация от всички останали, започнаха да се отнасят към нея като към някакъв сериозен участник в политическата тема. Призовавам народните представители да обградят “Възраждане” със стена от тишина. Така се действа с такъв тип партии.

– Какви са прогнозите ви относно евентуално коалиционно правителство, доколко трайно ще бъде то? 

– Препъникамъкът ще бъде БСП, ако Корнелия Нинова представлява партията. Ако не я представлява тя, а някой прогресивен социалист, ще бъде лесно. И остава препъникамъкът ИТН. Ако те имат същото поведение, като миналия път, ще направят една камара бели.

– Ще имаме ли все пак редовно правителство? 

– Ако има една молекула чувствителност сред народа, сред който живеят или от който се крият, не знам, ИТН би трябвало да чуят какво иска народът. Народът иска правителство, което да не е девесетарско, да не е ГЕРБ. Би трябвало, ако се подчиняват на народа, наричан от тях суверен, ИТН да участват в правителство и то по един скромен и подобаващ начин, като на пета политическа сила, а не като миналия път.

– Доколко трайно би било едно такова правителство? 

– В такива ситуации зависи от устрема. Ако се сглоби правителство, начело с “Продължаваме промяната”, и то веднага започне да върши очевидно полезни неща и да прави пробиви и да има победи, това се получава един устрем, който повлича всички след себе си и така би могло да бъде стабилно.

– Повечето от социолозите дават хоризонт до пролетта или най-много една година… 

– Тук ще задам сакралния въпрос. Това са същите социолози, които не познаха нищо за тези избори ли?

– Мислите ли, че вотът за президент би могъл да се обърне или Радев ще спечели втори мандат? 

– Не мисля, че вотът може да се обърне. Особено при положение, че срещу Радев, който намери себе си и като политик, и като държавник след дълго търсене, но намери себе си, стои здраво и добре. И като президент, и като политик. Срещу него има някакъв човек в някаква детинска възраст в политиката, някакъв незрял, неукрепнал гръбнак. Не виждам как точно този човек би могъл да обърне резултата точно срещу Румен Радев. Няма как да стане.

– А избирателната активност няма ли да бъде по-ниска от тази на 14 ноември? 

– Тук има две хипотези. Първата е, че хората ще отидат да гласуват, за да вкарат Радев обратно в Президентството. Другата е, че на хората им е писнало и ще кажат” “Радев и без мен ще се оправи при тази преднина”. Ако се уравновесят двете тези и хипотези, ще има някакво гласуване около сегашното или по-ниско.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар