Ево Моралес: НАТО е синоним на война и разграбване на ресурсите

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Войнственият северноатлантически алианс отдавна е подложен на критика от страна на световната общественост.

И в много случаи тези обвинения са напълно оправдани.

Работата е там, че вместо да осигури военна сигурност на страните-участнички, коалицията много често просто нагнетява ситуацията.

В частност, относно НАТО се изказа боливийският лидер Ево Моралес, който нарече Алианса синоним на война и разграбване на ресурсите. Такова заявление президентът направи в хода на речта си на 24-тото заседание на Форума Сан Пауло в Хавана. Моралес е уверен, че нито една страна от Южна Америка няма да поиска да влезе в НАТО, което се занимава с разграбване на природните ресурси на техния регион. Та нали за капиталистическите страни, според президента на Боливия, войната стана най-добрия начин да се спечелят пари.

Да разширят сферата си на влияние, да получат повече пари – всичко това е причината, поради която НАТО постоянно нагнетява обстановката. Например, може да анализираме заглавия от вестниците през последните няколко години. През 2015 година бяха популярни видеата с названия „САЩ и НАТО срещу Русия, скоро ще има трета световна война“. Налице е нагнетяване смесено с провокиране на населението. Нещо повече, именно през това време на особено силно влияние са подложени страните от Балтика: „Прибалтийските пъзели се събират в зловеща картина“. В държавите се провеждат военни учения, жителите им са в паника от предстоящата война, въпреки че в действителност обстановката продължава да остава мирна. През 2016-2017 години НАТО готвеше своите страни за голяма и дълга война с главния враг.

Последно време за алианса говорят в съвсем друг ключ. В пресата се обсъжда техният забележим разкол, страните-участнички в коалицията все по-често не споделят позицията на НАТО по различни международни въпроси. Вероятно, след време държавите ще стигнат до позицията, която изказа Ево Моралес относно това, че Алиансът е синоним на война и разграбване на ресурсите.

М. Желязкова, Поглед.инфо

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар