Евроагенцията по лекарствата одобрява още една COVID-ваксина на 29 януари? – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ваксината на “Астра Зенека” срещу COVID-19, която беше разработена заедно с Оксфордския университет, може да получи одобрение за използване в ЕС на 29 януари, съобщиха днес от Европейската агенция по лекарствата, предаде БНТ.

Производителите са внесли в агенцията в Амстердам искането си за оценка. Досега две ваксини имат зелена светлина за употреба в Европейския съюз – на “Пфайзер” и “Байонтек” и на “Модерна”.

Ако ваксината на “Астра Зенека” получи условно одобрение от Евроагенцията по лекарствата, тя ще трябва да получи и условно разрешение за разпространение на европейския пазар, което се издава от Европейската комисия. При предишните две ваксини двете разрешения бяха издадени в един ден.

Главният преговарящ с фармацевтичните фирми от страна на Европейската комисия Сандра Галина заяви днес пред Комисията по околна среда, защита на общественото здраве и сигурност на храните в Европейския парламент, че доставките към всяка държава в ЕС вървят по план. Според нея всяка страна има достъп до съответния брой ваксини, които е заявила. Очаква се през следващите месеци доставките да се ускорят.

От днес евродепутатите ще имат и достъп за четене до договора, който Европейската комисия е подписала с “КюрВак”. Комисията беше подложена на критики заради клаузите за конфиденциалност в споразуменията и цените на ваксините.

Очаква се и другите договори да бъдат предоставени на евродепутатите. Те се могат да ги четат лично в Европарламента в Брюксел, без да снимат или да преписват.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар