Myśl Polska: Зеленски заплашва Европа

Евробарометър сочи: Тотален срив сред европейците в подкрепата им за Украйна

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По-малко европейци вече напълно подкрепят продължаващата финансова и хуманитарна подкрепа на Украйна от Европейския съюз, отколкото в началото на конфликта, разкриват последните данни на Евробарометър .

През април миналата година мнозинството европейци заявиха, че са „напълно съгласни“ с отварянето на границите за украински бежанци, предоставянето на хуманитарна помощ на онези, които са останали в разкъсаната от война страна, и налагането на икономически санкции срещу Русия след нахлуването й в Украйна два месеца предварителен.

Проверка на настроението през август 2023 г. обаче показва, че нито едно от тези усилия вече няма пълната подкрепа на мнозинството граждани на ЕС.

Онези, които напълно одобряват предоставянето на хуманитарна помощ на хора, засегнати от войната, са намалели от 64% през април миналата година на 47%.

Подкрепата за приемането на украински бежанци в Европейския съюз е намаляла от 55% на 36%.

Недвусмислената подкрепа за продължаване на икономическите санкции срещу Москва е спаднала от 55% на 46%.

По същия начин само 26% от европейците вече са напълно съгласни с това Европейският съюз да предостави финансова подкрепа на Украйна от предишните 42%, а по-малко от една четвърт (24 процента) са напълно съгласни с доставката на военно оборудване за Киев.

Важно е да се отбележи, че всички горепосочени категории, с изключение на доставката на военно оборудване, все още получават по-голямата част от подкрепата, когато се вземат предвид онези, които са избрали „склонни да се съгласят“ в проучването, но последното проучване показва неоспорим спад в недвусмислена подкрепа за конфликт, който бушува повече от 18 месеца без решение.

Украйна получи тежък удар по-рано този месец, когато Полша, един от най-верните съюзници на Киев в конфликта срещу Русия, обяви, че вече няма да доставя оръжия на своя съсед и вместо това ще се съсредоточи върху складирането на собствената си национална защита.

И не само в Европа започва да се усеща умора сред електората. Скорошно проучване на SSRS , поръчано от CNN, разкри, че мнозинството от американците смятат, че Вашингтон трябва да оттегли финансовата подкрепа за Киев.

Източник: RMX news


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар