Евродепутатите искат преоценка и евентуална отмяна на лятното часово време – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европарламентът не взе решение за отмяна, но поиска преоценка на ползите и проблемите от смяната между зимно и лятно часово време. В резолюция, приета днес, евродепутатите призовават за задълбочена оценка на настоящото положение, при което през есента и пролетта местим часовниците. В зависимост от резултатите от тази оценка, въртенето на часовниците може да бъде отменено.

По време на дискусията стана ясно, че граждански инициативи и петиции показват, че хората се притесняват относно последиците за здравето от смяната на времето, която се случва два пъти годишно, в последната седмица на март и октомври. Евродепутатите намират, че множество проучвания не са успели да достигнат до убедителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве. Затова те призовават Европейската комисия да направи задълбочена оценка на Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредбите за лятното часово време и ако е нужно, да изготви предложение за ревизия.

Резолюцията беше приета с 384 гласа “за”, срещу 153 “против” и 12 “въздържал се”.

Настоящата Директива на ЕП и Съвета относно разпоредбите за лятното часово време, която влезе в сила през 2011 г., предвижда хармонизирана дата и час за началото и края на лятното часово време в целия ЕС с цел да се спомогне за ефективното функциониране на вътрешния пазар.

За много европейци превключването на часовника напред-назад води до умора, недоспиване и намалена трудоспособност. Мярката, въведена у нас през 1979 г., губи своята актуалност и основното си предимство – икономическата полза. Според някои оценки, българинът пести годишно едва между 60 стотинки и левче от тази промяна. Според сектор “Здравеопазване” обаче, рисковете от катастрофи и здравословни последици са в пъти по-големи. В Европейския съюз ефектът от негативните тенденции се равнява на 131 милиарда евро. Статистиката у нас сочи, че в дните след превъртането на стрелките повикванията към “Бърза помощ” нарастват с 12%, а инфарктите – със 75%. Време е Европейската комисия в най-кратки срокове да промени директивата за лятното часово време”, коментира българският евродепутат Момчил Неков.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар