Евродепутат събира министри, депутати и експерти на дебат за енергийната сигурност на България

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има ли България план как да поддържа и управлява енергийната си сигурност? Каква ще бъде ролята на новата енергийна стратегия на страната ни и дали тя ще осигури адекватна посока за развитие на енергийния сектор и икономиката? И как този стратегически документ ще бъде обвързан с бъдещето на базовите централи, зелените инвестиции и работните места за специалистите. Отговорът на тези въпроси изисква време и планиране. А това става посредством дискусия на всички заинтересовани страни.

Именно това е и идеята на предстоящата конференция “Енергийна стратегия на България: план за енергийна сигурност”. Тя се организира от евродепутата Цветелина Пенкова от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. По време на конференцията се очаква да бъде очертана рамката на развитие на енергийния сектор у нас. Събитието ще се състои в Народното събрание на 24 ноември, петък, от 9 до 15 ч., а Dir.bg и 3eNews са медийни партньори на дебата. 

Конференцията ще бъде открита от председателя на Народното събрание Росен Желязков и министъра на енергетиката на Република България Румен Радев. Ще вземат участие представители на всички парламентарни групи в 49-то Народно събрание, представители на изпълнителната власт, синдикалните организации, бизнеса и академичните среди.

За страната ни е от огромно значение да изгради независима, стабилна и надеждна енергийна система, а Народното събрание е полето, където трябва да бъдат положени основите на този процес. Поради важността на темата, обединяването на силите и сътрудничеството между държавните институции, индустрията, академичния и неправителствен сектор и синдикатите са гаранция за добри резултати в дългосрочен план за енергийната политика и развитие на страната ни, убедена е Цветелина Пенкова.

България премина и продължава да преминава през редица предизвикателства: COVID кризата, нарушените вериги на доставки, високите цени на електроенергията, растящата инфлация, конфликтите в Украйна и Близкия изток, както и вътрешнополитическата нестабилност. Всички те създават необходимост от политики с дългосрочен характер, които да могат да отговорят на нуждите на бизнеса, индустрията и българските граждани. Един от най-важните сектори, върху който трябва да насочим сериозно внимание като политици, законодатели и обществено ангажирани личности, е този на енергетиката.

В рамките на конференцията е планирано да се представят български иновации в областта на възобновяемите източници на енергия, енергийна ефективност и устойчивите практики, както и приложението им в индустрията и икономиката, допълват организаторите.


Пресофис на Цветелина Пенкова

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар