Еврозонатата бележи най-бързия си растеж от 15 години

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Растежът на бизнеса в еврозоната се е ускорил до най-бързия си темп от 15 години този месец на фона на все по-голямото смекчаване на ограничителните мерки и освобождаване на натрупаното търсене, което доведе до подем в сектора на услугите. Това показва проучване на IHS Markit, публикувано днес и цитирано от Ройтерс и БТА.

С бързото разпространение на коронавируса правителствата наложиха строги ограничения, насърчавайки гражданите да си стоят у дома и принуждавайки голяма част от сектора на услугите да спре работа.Ваксинационната кампания в региона започна бавно, но впоследствие се ускори и натискът върху здравните системи намаля, позволявайки част от ограниченията да бъдат отменени. Това е довело до скок в предварителния композитен индекс на мениджърите по доставките (Purchasing Managers’ Index – PMI) на IHS Markitт, който се приема за добър показател за здравето на икономиката. Индексът се е повишил до 59,2 пункта спрямо 57,1 пункта предходния месец, достигайки най-високата си стойност от юни 2006 година.


Показателят е доста над прага от 50 пункта, който разделя спад от растеж.

Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за 58,8 пункта.

„Икономиката на еврозоната нараства с темп, какъвто не е виждан от 15 години. Бизнесът отчита скок в търсенето, като възходящата тенденция е с все по-широка основа, разпространявайки се от промишлеността към все повече сектори на услугите“, отбелязва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на IHS Markit.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар