Еврокомисари към България: Няма време за губене, ратифицирайте Истанбулската конвенция

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След като днес управляващите от ГЕРБ обявиха, че ще искат становището на Конституционния съд за Истанбулската конвенция, а преди това другата партия с участие в правителството – „Обединени патриоти”, и опозицията от БСП се обявиха твърдо против ратификацията на документа, сега от Европейската комисия също се намесиха в дебатите около приемането му.

Българският еврокомисар Мария Габриел и комисарят по правосъдие потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова излязоха със

съвместно изявление в защита на Конвенцията, което бе разпространено от пресслужбата на Еврокомисията.

Ето какво гласи то:

Насилието над жени все още е сериозен проблем в Европейския съюз.

От петнадесетгодишна възраст, в целия ЕС една от всеки три жени е била жертва на физическо насилие, на сексуално насилие или и на двете.

Това все още е проблем и в България: 38% от българските жени са посочили, че са претърпели такова насилие от бивш партньор.

Очевидно е, че мащабът на насилието над жени засяга дълбоко нашите общества: от децата, растящи в разбити семейства, където те често са странична жертва на такова насилие, до огромната икономическа цена, която плащаме. Разходите за здравни и правни грижи, както и икономическите загуби от това, че жените не могат да работят, се изчисляват за ЕС на повече от 225 милиарда евро.

Ние наистина вярваме, че Истанбулската конвенция е един от инструментите, които могат да помогнат това да се промени. Чухме някои митове за Конвенцията, които се разпространяват в България. Днес бихме искали да разсеем тези неистински твърдения.

За какво всъщност става дума в Истанбулската конвенция? Преди всичко за предотвратяване на насилието над жени, включително домашно насилие, и за по-добра защита на жертвите от насилие. Конвенцията задължава държавата да се ангажира с насилието над жени във всички негови форми и да преследва извършителите. Ние трябва да направим всичко по силите ни, за да спрем това насилие и да подкрепим жертвите. Ратифицирането на Конвенцията е важна стъпка в тази посока.

Нека бъдем ясни: против основите на едно семейство е, когато съпруг пребива или изнасилва съпругата си. Искаме да разсеем погрешната информация, която се разпространява в България относно Конвенцията. Не става дума за инструмент за оформяне възприятието на пола или за идеологии, нито се изисква от страните да разрешат еднополови бракове. Всъщност не се споменава никъде за правно признаване на еднополовите бракове – тази тема е извън обхвата на Конвенцията. Накрая, тя също така не задължава страните да провеждат уроци в училищата за сексуалната ориентация или за половата идентичност.

Вместо това Конвенцията ще гарантира важна подкрепа на жертвите от насилие – като убежища, психологически и правни консултации или подкрепа с подслон. Ще осигури на жертвите на изнасилвания достъп до специализирани кризисни центрове, където ще могат да получат медицински преглед и юридически консултации, както и подкрепа за преодоляване на травмата. Благодарение на тази конвенция, полицаите и лекарите ще получат подходящо обучение, за да могат да подкрепят жертвите по най-добрия възможен начин – като например се улесни явяването на свидетели по делата за насилие, и ще се гарантира, че децата, станали свидетели на такова насилие ще получат защита и подкрепа.

Прекратяване на насилието над жени и подкрепата за жертвите трябва да бъде приоритет за всички нас. 47 държави вече са я ратифицирали. Ние насърчаваме и искрено се надяваме, че скоро ще последва България. Няма време за губене. / КРОСС

П.П. ⚠️ ВАЖЕН ФАКТ ⚠️ Европейският съюз НЕ Е ратифицирал Истанбулската конвенция, а само я е подписал!

Справка на (в края): //www.coe.int/en/web/conventions/full-list/-/conventions/treaty/210/signatures?p_auth=YG5WZCnB

17 страни членки на ЕС (от 28) и 28 страни членки на Съвета на Европа (от 48) са я ратифицирали!

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Еврокомисари към България: Няма време за губене, ратифицирайте Истанбулската конвенция

  • всеки може да прочете конвенцията и да види как ни манипулират, че е за жени и ка няма нищо вътре. защо е тогава този зверски натиск да подпишем. как тези манипулатори ще гледат българския народ после когато се разбере какъв ни е заврян. но може би те са продали душите си вече и не им пука. само че не може без моето мнение да търгуват и моята и на поколенията ни.

Вашият коментар