Еврокомисията одобри корекциите в българския План за възстановяване и устойчивост

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия одобри промените в българския План за възстановяване и устойчивост, съобщиха от Брюксел. Отбелязва се, че планът е на обща стойност 5,7 милиарда евро. В измененията нашата страна предлага промени на 22 мерки.

Предвижда се 57,5 на сто от средствата да послужат за насърчаване на енергийния преход, а останалите – за цифровизация и за повишаване на икономическата и социалната устойчивост.

Комисията пояснява, че промените са свързани и с изменението на общата сума по българския план, намалена с 600 милиона евро. През юни миналата година ЕК предложи общо намаляване на сумите по плана за държавите от ЕС заради подобрената икономическа обстановка, включително в нашата страна.

Очаква се страната ни да получи второто плащане от около 700 млн. евро (близо 1,4 млрд. лева) в края на януари или началото на февруари, съобщи министърът на финансите Асен Василев.

Приетите днес промени са чисто технически, каза министър Василев.

“Това, което мина днес, беше само техническата корекция по размерите на проектите и някои проекти отпаднаха от плана поради намаляването на общата сума за България. Реалната промяна в плана предстои да бъде дискутирана с Комисията и тя най вероятно ще бъде приета януари или февруари”, цитира думите на Василев БНР.

“Вие знаете, че го очаквахме към края на декември, но имахме един месец забавяне от ветото на президента. А сега в дискусията с Комисията по приемането на всичките условия имаме 2-3 неща, които парламентът трябва да отработи” – така Василев обясни забавянията на плащанията.

Все още има няколко стъпки, които трябва да бъдат извършени, за да получим средствата, каза финансовият министър.

“Едното е свързано с антикорупционната комисия, правилата за избор на състав, което всъщност е последната стъпка, за да имаме антикорупционна комисия. И всъщност тази стъпка мисля, че трябваше да се случи ноември месец след местните избори. В момента с Конституцията се забави и доколкото знам, след приемането на Конституцията ще бъдат направени и правилата за избор. Другото е свързано с Пътната карта, която беше приета от парламента, но знаете, че тече все още между Министерството на енергетиката и синдикатите дискусия, за да бъде финализирана и представена във финален вариант на Комисията. Това са двете основни неща. Има и някои други по-дребни технически неща – Законът за личния фалит не беше приет и мисля, че има една корекция, която трябва да направим в Закона за подаването на сигнали”, обясни Василев.

България получи първи превод по плана от 1,37 милиарда евро миналия декември. Днешното решение на ЕК подлежи на одобрение от Съвета на ЕС в следващите четири седмици, се отбелязва още в съобщението.

През юни предстои изготвянето на доклад, който ще спомогне за определянето на конкретна дата за присъединяването на България към еврозоната, каза още министър Асен Василев.

Днес на заседанието в Брюксел министрите на икономиката и финансите са отчели напредъка на страната ни по механизма ERM 2 след присъединяването на България към банковия съюз.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар