Еврокомисията сезира OLAF за разкритията на Илчовски в Парламента

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
На 06 май 2021г. Гражданско движение ”БОЕЦ” сезира Европейската комисия и Европейската прокуратура за разкритията на земеделския производител Светослав Илчовски пред Парламентарната комисия за ревизия на Управлението в 45-тото Народно събрание. На 15 юни 2021г. сигналът е докладван на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Само седмица по-късно г-н Едуардо Кану от ЕК уведомява „БОЕЦ“, че сигналът е изпратен в OLAF (Европейска служба за борба с измамите), като предоставят и референтния номер на делото.

 

Вижте текста на сигнала до Европейските институции на БОЕЦ:

 

До: Урсула фон дер Лайен – Председател на Европейската комисия

Комисар Дидие Рейндерс – правосъдие

Комисар Януш Войчеховски – земеделие

Комисар Йоханес Хан – бюджет и администрация

Г-жа Лаура Кьовеши – Ръководител на прокуратурата на ЕС

Европейска служба за борба с измамите – OLAF

ЧРЕЗ Представителството на Европейската комисия в гр. София

 

С И Г Н А Л

ОТ

ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”

ЕИК 176949776, с адрес: гр. Видин к-с ”Панония” блок 4 вх.З ап. 157 тел. 0899591399

Като неправителствена организация с дейност в обществена полза и в качеството ни на представители на гражданското общество в България, ГД „БОЕЦ” представяме на вашето внимание информация за измами и злоупотреби с европейски средства, както и информация за тежки престъпления извършени от политици заемащи високи управленски постове и имащи влияние върху усвояването на европейските средства.

относно

съмнения за извършени престъпления на територията на Република България от Бойко Методиев Борисов – премиер в оставка, Петя Аврамова – министър в оставка, Иван Ангелов – бизнесмен, собственик на фирма „Градус” и други лица, а именно – рекет, корупция, злоупотреба с власт, пране на пари, злоупотреба и източване на европейски фондове и национални средства, укриване на данъци, данъчни и финансови престъпления, както и създаване на ОПГ за рекет, изнудване и финансови престъпления.

На 05.05.2021г. на заседание на парламентарната Комисия за ревизия на управлението бе изслушан бизнесмена, занимаващ се със земеделие и зърнопроизводство, Светослав Илчовски, след подаден от него сигнал до Комисията. Прилагаме копие на сигнала:

Сигналът на зърнопроизводителя е за събития, започнали през 2019 г. Тогава според него той бил помолен от Иван Ангелов – един от собствениците на фирма „Градус“, да реализира фиктивен оборот за неговото дружество. Самият Ангелов му се представял като „скрит началник на Министерството на земеделието и Агенцията по храните“.

През същата и следващата година Илчовски присъствал на няколко неформални срещи в бившата резиденция на Тодор Живков в село Студена. На тях бил и Бойко Борисов и там му бил показан запис как се издевателства над собственика на „Сис индустрийс“ Миню Стайков в ареста като послание какво се случва с бизнесмени, които не са подчинени. Илчовски обясни, че за да няма проблеми, още от 2014 г. продавал зърно за птицефермата на Иван Ангелов, когото той нарича Пилето, на цени под пазарните, като исканията ставали все по-големи. Последно – през 2020 г., му поискали да продава на половин цена.

„Отказах им. Последва обаждане от министър Петя Аврамова (която бе водеща фигура на ГЕРБ във врачанския региона, преди да стане министър) с предупреждение да спра да купувам земи и със заплахата „ще те дам на нашите прокурори“, цитирам я. Скалъпиха ми обвинение от окръжната прокуратура в Районен съд – Стара Загора, за убийство (вероятно има предвид покушение – бел. ред.) срещу същия Иван Ангелов, което никога не се е случвало. Принудих се да обявя фирмата си за продажба, за да покажа, че има проблем“, пише още Светослав Илчовски в сигнала си. Наистина в началото на 2021 г. местни медии разпространиха тази негова заявка (виж карето).

Нататък под уточняващите въпроси на депутати Илчовски стигна и до темата със златните кюлчета, които според него били носени като подаръци за рождения ден на Борисов. Той разказва почти като анекдот как Иван Ангелов занесъл на Борисов малко кюлче, а Цоло Вутов – много по-голямо, на което премиерът реагирал: „Ех, Иване, Иване, толкова ли ти се откъсна от сърцето, я гледай Цоло какво ми е донесъл.“ После Ангелов донесъл още кюлчета.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар