Европарламентът готви втори шамар за България след критичния евродоклад

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) на Европейския парламент се очаква да гласува тази вечер проекторезолюция с настояване Еврокомисията да продължи да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, съобщи БНР.

В документа се отправя искане Европейската комисия да използва всички други налични инструменти, включително процедури, свързани с нарушаването на европейските ценности, мярката за върховенство на закона и инструментите на бюджета.

Проектът е изготвен от председателя на ЛИБЕ – испанския социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар. Като основание се посочва обмяната на мнения, направено от членовете на мониторинговата група за България на 28 август в Европейския парламент. Тогава премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев отказаха да се явят и пратиха заместници.

Гласуването на проекторезолюцията става само ден след като Еврокомисията огласи докладите за върховенството на закона в страните членки на съюза.

България е критикувана за борбата срещу корупцията по високите етажи на властта, липсата на отчетност на главния прокурор, както и за липсата на прозрачност при собствеността на медиите и атаки срещу журналисти.

Еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова обяви, че мониторингът над страната ни ще продължи докато необходимите реформи не бъдат завършени.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар