Европарламентът реши: Без върховенство на закона няма финансова помощ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нарушенията на принципите на правовата държава ще бъдат основание за спиране на средствата от бюджета на ЕС, в това число и на новите инструменти за възстановяване от коронавирусната пандемия. За това са се споразумели германското председателство на Съвета на ЕС и преговарящите от страна на Европейския парламент, съобщи Съветът на ЕС.

Режимът за защита на бюджета е част от пакета от мерки, свързани със следващата многогодишна финансова рамка и плана за възстановяване. Той важи за всички еврофондове и се задейства, когато се установи, че нарушенията на принципите на правовата държава в държава-членка засягат или може сериозно да засегнат доброто финансово управление на бюджета на ЕС или финансовите интереси на ЕС.

Постигнатото споразумение сега ще бъде внесено за одобрение от Съвета и от Европейския парламент.

Новото изискване ще позволи бюджетът на ЕС да бъде защитен, когато се установи, че нарушенията на принципите на върховенството на правото в някоя държава от Общността засягат или може да засегнат правилното управление на общия бюджет или защитата на европейските финансови интереси по достатъчно пряк начин, гласи договореният текст.

Новата мярка обхваща всички бюджетни разходи и се предвижда да бъде прилагана не само в случаи на корупция и измами, а и при незачитане на основните ценности на ЕС, уточнява ЕП.

Отбелязва се, че държавите от ЕС са длъжни да следват ценностите на зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително на малцинствата. Тези ценности са общи за държавите в общество, чиито черти са плурализмът, недискриминацията, търпимостта, справедливостта, съпричастието и равенството между жените и мъжете, е записано в договора за ЕС.

ЕП настоява данъчните измами и укриването на данъци да бъдат възприемани като възможни нарушения на върховенството на правото, включително и отделните случаи. Допълва се, че според договорените текстове като заплаха за законността следва да се възприемат заплахите срещу независимостта на съдебната власт, липсата на преразглеждане на произволно постановени или незаконни решения, ограничаването на средствата за правна защита.

Евродепутатите са прокарали възможност крайните получатели на бюджетни средства като студенти, земеделци или неправителствени организации да могат да подават до Европейската комисия искане за продължаване на изплащането на бюджетни разходи в случай на решение за спиране на средствата за дадена държава.

По тяхно искане се предвижда срокът, в който институциите на ЕС взимат решение за ограничаване или спиране на бюджетните средства към някоя страна, да бъде съкратен на 7-9 месеца от установяването от ЕК на нарушение.

Месец пo-късно Съветът на ЕС ще трябва да вземе решение по предложение на комисията, като се допуска в отделни случаи този срок да бъде до три месеца. Решенията на Съвета на ЕС ще бъдат приемани с квалифицирано мнозинство (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от европейското население).

„Това е важен етап в нашите усилия за финализиране на следващия дългосрочен бюджет на ЕС и пакета за възстановяване. Новият механизъм за условност ще увеличи защитата на бюджета на ЕС, когато нарушенията на принципите на правовата държава водят до злоупотреба с европейските фондове. Много съм доволен, че доброто сътрудничество с преговорния екип на ЕП ни позволи да постигнем бързо споразумение. Време е да намерим споразумение и за останалата част от условията за пакета за възстановяване. Имаме исторически финансов пакет (бюджетът плюс възстановителния фонд, бел. ред) от 1,8 трилиона евро. С втората вълна от пандемията, която удря силно държавите-членки, няма време за губене“, каза Михаел Клаус, постоянен представител на Германия в ЕС.

По-рано тази година ЕС реши новият седемгодишен бюджет да бъде 1,824 трилиона евро. От тази сума 750 милиарда евро ще бъдат насочени към възстановяването на икономиката, пострадала от панедмията от Ковид-19.

http://epicenter.bg/

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар