Европа ЕС Знаме

Европа гори, затъва все повече и се превръща внепривлекателно място за живеене

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Единствените уроци, които Старият свят предлага на Америка в наши дни, са предупредителни.

Още от най-ранните дни на републиката американските интелектуалци, художници и държавници търсеха модели в Европа. Консерваторите се чувстват привлечени от чувството на континента за приемственост и традиция и като основа за християнството. Съвсем наскоро прогресистите видяха в европейската социалдемокрация и глобалисткия пацифизъм модел за подражание, който трябва да бъде прегърнат.

И все пак днес Европа не изглежда като модел за много неща извън музеите, очарователните градове с катедрали и страхотната храна. Идеята, че Европа представлява бъдещето, подхранвана от хора като съветника на Митеран Жак Атали , утопичната „ Европейска мечта“ на Джереми Рифкинд и „Съединените европейски щати: Новата суперсила и краят на американското надмощие“ от 2005 г. на американския журналист TR Reid , изглежда напълно заблуждаваща .

Обща тема в първите години на хилядолетието беше, че Европа е на ръба на глобалното възраждане, докато Америка е в упадък. Евентуалната стагнация на Европа, както посочват много консерватори, може отчасти да се проследи до непрекъснато разширяваща се социална държава с високи данъци , която обикновено поглъща приблизително десет процентни пункта повече от БВП, отколкото в САЩ. Но това не е единственото обяснение. Някои от умерено по-добре развитите европейски икономики , като Дания и Швеция, са социални държави , но успяват да надминат останалите.

Истинският проблем е цивилизационен. Европейците не желаят да запазят индустриалната си база и да контролират границите си, оставяйки континента все по-слаб и до голяма степен беззащитен. Американската империя без лидери може и да скърца, но Европа е в по-лоша форма, ограничена от лоша демография, високи данъци, задушаваща регулация и вкоренена бюрокрация, която кара Калифорния да изглежда като либертариански рай.

Упадъкът на Европа може да се види в нейната бързо намаляваща част от световната икономика. Трудно е да се намери някакъв индикатор, че континентът печели глобален пазарен дял, тъй като парите продължават да се изливат в САЩ . През последните 15 години заплатите в Европа паднаха, докато тези в САЩ продължиха да растат; икономиката на еврозоната нарасна с около шест процента, измерено в долари, в сравнение с 82 процента за САЩ, според данни на Международния валутен фонд .

Качеството на живот в Европа пада, промишлената база ерозира и изглежда малко обещания за бъдещо подобрение. Сега Европа изостава в почти всяка голяма напреднала индустрия, от софтуера и космоса до автомобилите . От първите 50 технологични фирми само три се намират в Европа; списъкът е доминиран до голяма степен от Съединените щати с Китай на второ място. Чуждите инвестиции се сринаха рязко и до 2022 г. възлизат на 100 милиарда долара по-малко от САЩ

Голяма част от този спад е причинен от самите нас, което ни подсказва някои ценни уроци. Критичен проблем се крие в политиката на ЕС в областта на климата, която има тенденция да бъде по-екстремна и широко прилагана, отколкото в по-разделени, децентрализирани Съединени щати. Тези политики вече подкопават производството на храни и предизвикват по-високи цени . Развиващите се нации се нуждаят от повече производство на храни от износителите, но поради забраната или ограничаването на критичните торове в Европа или насилственото умъртвяване на стадата, те ще трябва да ги набавят другаде. Това идва в момент, когато старите африкански и южноамерикански колонии на Европа губят интерес към връзките с Франция и Великобритания и все повече търсят другаде, особено Китай и Русия, за капитал, стоки и развитие на природни ресурси.

Климатичната катастрофа също осакати енергийните доставки на Европа. За да изпълни утопичните стандарти за „нетна нула“, Европа изглежда, както каза един наблюдател наскоро, на път към „ енергийно самоубийство “. Ефектът от украинската война вече се отрази на европейските цени на природния газ, но настоящият конфликт добавя още болка. Сега САЩ са най-големият износител на течен природен газ (LNG) в света, докато екологичните политики оставят Европа все по-изложена. От 6 октомври цените в еталонния газов хъб TTF в Холандия скочиха, продавайки се за около $51 за милион Btu . Същото количество газ в Henry Hub в Луизиана се продава за около $2,90 . Накъде ще трябва да се обърне Европа за бъдещи газови доставки? Някои европейци може да предпочетат да се преклонят пред Катар, съюзника на Иран и Хамас, след това да се наведат пред непокорните тексасци.

Големият бастион на европейската компетентност, Германия , очевидно се разпада. Стратегията на Германия за зависимост от американската армия, руската енергия и китайските клиенти е взривена в лицето им, тъй като САЩ са изправени пред пренапрегнати отбранителни граници, руският газ се насочва към Китай и други по-динамични пазари, а китайците, някога смятани за идеални клиенти за високо -крайни немски инженерни продукти стават както неохотни клиенти, така и по-силни конкуренти. Сега Германия е на ръба да загуби голяма част от индустриалната си база , особено в химикалите и автомобилите , включително прехвалената си репутация , до голяма степен поради високите цени на енергията и намаляващата работна сила.

Германската индустрия сега трябва да се справи с технологичните продукти и електрическите превозни средства , произведени от водещия световен производител на парникови газове. Силата на технологията да трансформира една икономика – или да я изостави – е очевидна и при сравняване на траекториите на Германия и САЩ през последните 15 години. През този период икономиката на САЩ, водена от бума в Силиконовата долина, се разшири със 76 процента до 25,5 трилиона долара. Икономиката на Германия нарасна с 19 процента до 4,1 трилиона долара. В доларово изражение САЩ добавиха еквивалента на почти три Германии към икономиката си през този период.

И все пак може би още по-притеснителен може да се окаже опитът на Европа с имиграцията. Европа, подобно на САЩ, е залята от бежанци , главно от бедни страни. Противопоставянето на този нерегулиран прилив – това, което Le Figaro нарича „ Le menace islamiste “ – е широко отхвърлено като расистко и дори престъпно . Дори преди изблиците на про-Хамас настроения да разтърсят Париж този месец, насилствените протести вече бяха станали обичайни и все по-враждебни към светската държава. Сега е ясно, че някои от тези новодошли са донесли със себе си щам на ислямски фундаментализъм и антисемитизъм, който е много по-заплашителен от всичко, преживяно тук.

В краткосрочен план опозицията срещу Израел от левицата, от неомарксисти до зелени, изглежда вероятно ще засили политическата сила на ислямизма в цяла Европа, особено във Франция , като същевременно допълнително отслаби националните, както и европейските институции. По целия континент човек вижда растежа на гетата, които сега съдържат постоянна низша класа , която прегръща беззаконния нихилизъм , усложнен от ислямистката идеология. Европейските градове някога са били до голяма степен безопасни и чисти, но сега са мръсни и белязани от графити, въпреки че все още са по-малко смъртоносно опасни от американските им събратя. Някои градове, като Марсилия , сега са по-известни със случайни престъпления и разпад, отколкото със средиземноморския си чар.

За един дълго цивилизован народ, свикнал с известна степен на вежливост и уважение към закона, сцените на нападение на френски ченгета извън службата са оскърбление . Увеличеното господство в големите градове от често агресивни, вечно ядосани младежи, предимно от мюсюлмански страни, изнервя целия континент. Дори Швеция , дълго време Валхала на прогресивните фантазии, беше принудена да извика армията, за да тушира ​​насилието в доминираните от имигранти райони, където местните шведи по същество са забранени.

Противопоставянето на неограничената имиграция има ужасни последици за лявоцентристите, чиято мултикултурна идеология се разпада. Следвоенната мечта, че имигрантите ще облекчат континента от недостига на работна ръка , докато постепенно се асимилират с местната култура, не се осъществи. Работниците имигранти или нямат необходимите умения, или не могат да проникнат в често трудната регулаторна среда на континента . Дори известни либерални страни като Дания налагат интеграция и открито се стремят да разбият клъстери, доминирани от имигранти, чрез булдозери за социални жилища.

Имиграцията също предизвиква мощно възраждане на десните. Виктор Орбан, bete noire на прогресивна Европа, сега има компания в лицето на италианката Джорджия Мелони и може би бъдещ президент Марин льо Пен . Той също така подхранва прилив на крайнодесни настроения в Германия , където броят на бежанците нараства.

Възходът на националистическата десница е широко осъждан в медиите, но до голяма степен представлява по-малко експанзивен шовинизъм, отколкото последен отчаян опит да се възстанови подобие на традиционни ценности, особено вярата в миналото и религията. Както Guardian отбеляза преди пет години , мнозинството от младите хора в 12 европейски страни нямат вяра; един учен отбелязва, че много млади европейци „ще бъдат кръстени и след това никога повече няма да затъмнят вратата на църква. Културните религиозни идентичности просто не се предават от родители на деца. Просто се измива направо от тях.“ Според Pew, например, християнството ще бъде малцинствената вяра във Великобритания и в някои други европейски страни до 2050 г.

Много повече от САЩ, Европа не е подходяща за разнообразие, тъй като тези страни са тясно свързани с местното население и традиции. „Техията за топене“, също подложена на атака в САЩ, никога не е работила наистина в Европа след нарастването на имиграцията на мюсюлмани в Близкия изток. И с изключително ниска раждаемост сред местните европейци, тези неинтегрирани популации – двигателите на сегашния подем на антисемитизма – със сигурност ще нараснат като процент от населението.

Ако има надежда, тя се крие във възраждането на противодействието, както по отношение на политиките за климата в много страни , така и по отношение на неограничената имиграция , както в Германия , така и на източната граница на ЕС

Като се имат предвид борбите в Европа с последиците от съвременния прогресизъм, американците трябва да помислят два пъти дали да приемат настоящите си „решения“. Без някои радикални пренастройки европейците са изправени пред мрачно бъдеще, такова, което не би трябвало да искаме да повторим от тази страна на Атлантика.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар