Борел

Европа отива на война

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Да преминем към шестия кръг: ръководителите на европейските външни агенции, които се събраха вчера в Люксембург, не скриха, че целта на новата „среща“ трябва да бъде нов пакет от ограничения срещу Русия.

През последните шест седмици Москва, според тези, които въведоха първия, втория и следващите кръгове от ограничителни мерки, трябва, ако не да падне в обединените европейски крака, то поне да усети целите танталови мъки /мука на руски – б.пр./ (ударение върху първата сричка) на замиращата икономика.

Но се оказа, че в европейските супермаркети няма брашно /на руски мука-б.пр./ (ударение на последната сричка). И така, от „мУка до мукА“ /от мъката до брашното/ разстоянието се оказа наистина буквално спринт, въпреки че планиращите санкциите смятаха, че това е маратон. Поне маратон.

Е, тогава и олиото изчезна.

Стратезите на „ограничаването на Русия“ не можеха да си представят, че обединена Европа едновременно ще се окаже в епицентъра на недостиг на поне два важни хранителни продукта (и не по-малко важни съставки за хранително-вкусовата промишленост), при това толкова бързо. Изглежда им е липсвала им широта на въображението и свобода на политическото творчество.

Но каквото е направено, това е направено, а там, където имаше редици с бутилки слънчогледово олио, днес зейват дупки. Известно е, че след олиото и брашното, пилешките яйца и месото, както домашните птици, така и от едър рогат добитък, могат да изчезнат (или да станат много скъпи). Отбележете този факт и да продължим напред.

В ситуация, в която случващото се в ежедневния и труден европейски живот има малко общо с най-висшите политически кръгове, европейските чиновници, живеещи в тези кръгове, решиха рязко да обърнат щурвала на поверения им кораб. Не за балансиране на траекторията на движение, а за „отрязване“ на Русия във виража.

Жозеп Борел, шеф на европейската дипломация, който пристигна в Киев, каза, че “тази война ще бъде спечелена на бойното поле”, обещавайки нови и по-интензивни военни доставки за страната. Заместник-председателят на Европейската комисия, чиито прерогативи през всички предишни векове от съществуването на професията дипломат на континента, се свеждат до търсене на мир, ревизира европейските постулати на външната политика, тези, които бяха формулирани в края от Втората световна война и са заплатени с кръвта на десетки милиони хора.

Туитът, който има само шест думи и един предлог, стана сензационен по свой начин. От една страна.

От друга страна, тези шест думи не могат и не трябва да се тълкуват по друг начин, освен като заплаха за Кремъл. По-точно заплаха за Москва. И по-точно заплахата срещу Русия.

Жозеп Борел се цели не само и не толкова срещу руските власти: той е достатъчно информиран човек, за да разбере, че е безполезно да се говори с Кремъл с такъв тон, а към руския народ, към руското общество. Което, противно на това, което си представяха за него в различни европейски столици, както и във Вашингтон, се оказа изненадващо и свръхестествено (особено в сравнение с атомизираното, разцепено и аморфно общество на колективния Запад) свързано и цялостно. Обвързано с идеи, които се споделят от почти всички. Свързано от ценностна скала, която е еднаква и еднакво важна за колосалния, многомилионен и изключително обединен днес народ.

Което, и отново противно на очакванията на всички онези, които мечтаеха да го разделят на „личности и индивидуалности“, стана едно цяло – за това, което е важно за него в този живот. За тези стойности, които не могат да бъдат купени или дори изкупени за много големи пари.

И за втори път през последните 80 години колективен Брюксел поставя ултиматум на този обединен народ. Реакцията беше предвидима и тук няма въпроси. Но бих искала да попитам: за какво мислеше (и мисли) Брюксел в такава ситуация? И най-важното, какво ще се случи в резултат на подобни изявления, ако и когато Москва реши да им отговори с конкретика, с тези, които се опитват да я провокират?

Наистина ли Европа иска битка с Русия – без да използва Украйна като буфер? Или тези ревящи шест думи (седмата всъщност е предлог) се казват за пореден път просто за да зарадват Киев? (Това също не може да бъде изключено.)

Тези въпроси от полу-риторичен характер обаче трябва да бъдат формулирани, за да се разбере без никакви двусмислици: европейското раздразнение от Русия днес е достигнало до такава степен, че единственият изход, който изглежда правилен в Брюксел, е да се унищожи руската държава.

Когато е необходимо да се повиши налягането отвън и в същото време отвътре (технологиите са познати и са прилагани многократно), така че не само капакът да се откъсне от котела, но и самият котел да се пръсне на части.

Всъщност, шестият кръг от санкции, обсъждан в Люксембург, и туитът на Борел от шест думи „Киев“ са начини не само за повишаване на залозите в тази рискова за Запада геополитическа партия, но и метод за увеличаване на натиска както извън, така и вътре в котела .

Същността на новите – шеста, двадесет и шеста или петдесет и шеста – ограничителни мерки за Русия днес дори няма символично значение, тъй като страната се чувства добре и гледа към бъдещето с реалистичен оптимизъм.

Когато притежавате практически неограничени природни ресурси, с пространства, простиращи се в десетина часови зони, можете да си позволите да не се страхувате от никого и нищо, но например за една България, където практически целият нефт и газ, който получава, е от вносен руски произход, може би ситуацията не е за смях.

Големият германски бизнес също е недоволен: най-мощната икономика в Европа стана мощна, не на последно място защото внася висококачествени и евтини руски енергийни ресурси. Това в крайна сметка направи германския промишлен износ толкова конкурентоспособен в световната глобална търговия. И сияещ ярко като диамант с добро качество, външнотърговския баланс на Германия, с евентуално ембарго върху руското черно и синьо злато, може да избледнее мигновено, като евтино кубче цирконий.

И, разбира се, не само германските индустриалци, но и техните френски, италиански, испански и всички останали колеги от 27-те страни членки на ЕС, не могат да не разберат, че вече въведените ограничения и тези, които тепърва ще бъдат въведени, водят до огромни загуби за тях. . : загуби както на печалби, така и на пазари.

Юридически наложените санкции срещу Русия де факто унищожават общоевропейската икономика, причинявайки й щети, които няма да могат да бъдат компенсирани в продължение на много години.

Но ако ограниченията за самата Русия се превръщат в стимул за растеж, тъй като има място за разширяване и с какво и как да се насити пазарът, то за обединена Европа ограниченията удрят директно по стратегията за икономическо развитие: по излизането от рецесията, предизвикана от двегодишната пандемия, по покупателната способност на европейските граждани, които все още не са успели да се възстановят от локдауните и отново се призовават да стегнат коланите. И отгоре на всичко това – с милиони нови бежанци.

Измествайки геополитическата криза на континента към повишаване на напрежението, а не към деескалация, което всъщност изглежда като публично самоубийство, обединена Европа, независимо дали се харесва на Брюксел и неговите привърженици, прави още една крачка към своя политическа финал.

И колкото по-силно се говори за единството и общността на ценностите, толкова повече съмнения възникват в това отношение. В този смисъл руснаците имат исторически опит и здрава рефлексия: ние помним, че геополитическата катастрофа преди тридесет години също започна с малко – с липсата на продукти от първа необходимост в магазините.

Превод: ЕС

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар