Европа планира първи полет на новата ракета “Ариана 6” през месец юли

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първият полет на новата европейска космическа ракета “Ариана 6” е планирано за първата половина на месец юли, с четиригодишно закъснение, съобщиха ДПА и АФП.

Точната дата ще бъде посочена в началото на месец юни, съобщиха от Европейската космическа агенция, цитирани от БТА.

“Ариана 6” е създадена да извежда в космоса спътници и е значително по-евтина от предшественичката си “Ариана 5”, която се използваше в периода 1996 г.-2023 г.

Новата система трябваше да бъде изстреляна за първи път през 2020 г. като част от усилията европейският космически сектор да стане по-конкурентен. Изстрелването й бе отлагано оттогава заради пандемията от КОВИД-19 и технически проблеми.

Ракетата е на стартовата площадка в Гвиана от края на април. Тя трябва да изведе в орбита мини спътници и апаратура за научни изследвания.

Стойността на проекта “Ариана 6” надхвърля 4 милиарда евро, 600 милиона от които ще бъдат изразходвани за построяване на нова стартова площадка на космодрума Куру във Френска Гвиана. Прогнозираната цена на едно изстрелване ще е между 75 и 90 милиона евро.

“Ариана 6” ще има две разновидности, наречени A64 и A62. Първата ще може да изпраща товари от 11 500 килограма на геостационарна орбита, а втората от 5 000 кг.

На ниска околоземна орбита ракетата ще може да изпраща 21 650 кг и съответно 10 350 кг.

За гориво се използва смес от течен кислород и течен водород.

Ракетата ще е много сходна с разработваната към този момент японска H3.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар