Европейската комисия даде на TikTok 24 часа, за да изясни рисковете, свързани с новото приложение TikTok Lite

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия (ЕК) даде на TikTok 24 часа, за да предостави разяснения относно процедурите за оценка на риска, които е използвала, преди да пусне TikTok Lite – приложение, разработено в Китай, което позволява на потребителите да “изпълняват задачи и да получават големи награди”.

Задачите включват гледане на видеоклипове, харесване и абониране на други потребители. За това те биват възнаграждавани с купони за Amazon, карти за подаръци за PayPal и собствената валута на TikTok, която може да се използва за изпращане на други потребители. Магазинът Google Play оценява приложението TikTok Lite като подходящо за тийнейджъри, а в описанието му се казва, че то е опростена версия на основното приложение и консумира по-малко данни. То стартира в Азия преди няколко години, а през април дебютира в Испания и Франция без големи анонси.

Приложението TikTok Lite привлече вниманието на европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, който попита в социалната мрежа X: “Дали “леките” социални мрежи са толкова пристрастяващи и токсични, колкото “леките” цигари?”. Той обеща да “положи всички усилия за защита на непълнолетните” съгласно европейския Закон за цифровите услуги (DSA) – въз основа на който администрацията на TikTok беше запитана за рисковете, които създава приложението Lite.

Европейската комисия се интересува от “потенциалното въздействие на новото приложение Task and Reward Lite върху възрастните, както и върху психичното здраве на потребителите, по-специално по отношение на потенциалното стимулиране на пристрастяващо поведение”. На администрацията на TikTok е наредено да докладва за мерките, предприети за намаляване на тези системни рискове. Ръководството на социалната мрежа обеща да предостави най-важната информация в рамките на 24 часа, а останалата – до 26 април.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар