Европейската космическа агенция добави петима нови членове към корпуса си от астронавти

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

През изминалата година петима добре подготвени мъже и жени с академично образование бяха въртени в центрофуги, потапяни за часове под вода, временно лишавани от кислород, тренирани да лагеруват в снега и обучавани по физиология, анатомия, астрономия, метеорология, роботика и руски език. Вчера петима европейци и една австралийка завършиха основното си обучение с нова титла – астронавт, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На церемония в Кьолн, Германия, Европейската космическа агенция (ЕКА) добави петимата нови членове към своя корпус от астронавти с необходимите качества да участват в мисии до Международната космическа станция (МКС). Така общият им брой стана 11.

ЕКА преговаря с НАСА за три места в бъдещите лунни мисии “Артемида” (“Артемис”). По-вероятно е обаче тези места да бъдат заети от по-възрастните астронавти, според генералния директор на организацията Йозеф Ашбахер.

Европейската космическа агенция също така предоставя сервизния модул за капсулата на екипажа “Орион”.

ЕКА разчита на НАСА и други организации, за да изведе своите астронавти в космоса.

Това е едва четвъртият випуск астронавти от 1978 г. за организацията, включваща 22 страни. Новите попълнения са избрани измежду 22 500 кандидати.

Други дванадесет бяха избрани за запасняци, но не бяха изпратени на основно обучение.

Не е изненадващо, че автобиографиите на петимата включват научни и медицински степени, военно обучение, опит в пилотирането на самолети, хеликоптери, планери и балони, както, както извънкласни дейности като гребане, гмуркане, туризъм, скокове с парашут, колоездене, ветроходство и каякарство.

По думите на Ашбахер групата формира “много добър екип”, лишен от лично съперничество. “Казах им, че един от тях ще лети пръв, а друг последен, и те приеха това, разбира се, но от сърце, а не само на думи. Екипният дух е много силно изразен”, споделя генералният директор на ЕКА.

Сред новите попълнения е Софи Адно – пилот-изпитател на хеликоптери от френските военновъздушни сили, която определя групата като “фантастичен екипаж и екип”.

Един от най-поразяващите моменти за нея е когато излиза от шлюза за симулация на подводна космическа разходка и инструкторът казва: “Добре дошли в космоса”.

“Беше разтърсващо, побиха ме тръпки…След няколко години аз ще бъда в космоса, а не във водата с водолази, които се грижат за моята безопасност”, споделя французойката.

Адно разказва още, че като момиче, мечтаещо да пътува в космоса, не е могла да преброи хората, които са й казвали, че тази мечта никога няма да се сбъдне.

“Казваха ми, че имам нереалистични мечти и това никога няма да се случи. Човек обаче трябва да слуша себе си, а не хората, които не вярват в него”, споделя Софи Адно.

Освен Адно новите попълнения в корпуса от астронавти на ЕКА са: Пабло Алварес Фернандес – испански авиоинженер, работил по марсохода “Розалинд Франклин”. Той беше предназначен за съвместна мисия с Русия, която беше спряна след нахлуването в Украйна; Розмари Куган – британски астроном, който е изследвал радиационните емисии от черни дупки; Рафаел Лиежоа – белгийски биомедицински инженер и невролог, който е изследвал дегенеративни заболявания на нервната система, а също така е летял с балони с горещ въздух и планери; Марко Ален Зибер – швейцарски лекар от Спешна помощ, който по време на службата си в швейцарската армия е получил сержантски чин като парашутист.

Към групата се присъедини австралийката Катрин Бенел-Пег от Австралия, която премина обучение в рамките на споразумение за сътрудничество между Австралия и ЕКА. Тя остава служител на Австралийската космическа агенция, от която зависи да намери начин да я изпрати в космоса.

Едногодишното им основно обучение включваше подготовка за враждебната космическа среда. Бъдещите астронавти бяха изложени на многократно по-голяма сила на гравитация в центрофуга и прекараха часове под вода, използвайки водолазно оборудване, за да плуват около макети на модули на космическата станция, симулирайки работа при нулева гравитация.

Те също така се научиха как да разпознават симптомите на хипоксия или липса на кислород, като самите те я изпитаха в камера с ниско налягане.

Обучението по оцеляване включваше още справяне с потенциално приводняване в океана и запазване на топлина през зимата, в очакване на помощ в случай на отклоняване от курса.

В допълнение към това имаше и академична работа по научни теми и запознаване с модулите и оборудването на космическата станция.

Интензивното изучаване на руски език все още е част от програмата, въпреки че Европейската космическа агенция преустанови работата си с Русия с изключение на космическата станция, където един от работните езици е руският.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар