Европейската прокуратура ще разследва и частни жалби срещу придобиването на COVID ваксините в ЕС

Европейската прокуратура ще разследва и частни жалби срещу придобиването на COVID ваксините в ЕС

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската прокуратура съобщи, че работи по разследването на няколко частни жалби, подадени миналата година в прокуратурата на белгийския град Лиеж, срещу осигуряването на ваксини срещу ковид за ЕС. Прокуратурата на ЕС уточнява, че разследва случая и по други доклади и жалби, както е потвърдила на 14 октомври 2022 година.

Не може да се оповестяват повече подробности за откритото разследване, за да не се застраши изходът му, се посочва в съобщението, цитирано от БТА. През май 2023 г., както предвижда белгийското законодателство, прокуратурата в Лиеж е прехвърлила копие от получените жалби на Европейската прокуратура. Прокуратурата на ЕС заключава, че жалбите се отнасят до факти, попадащи в нейната компетентност.

Днес е имало заседание в съда в Лиеж по допустимостта на жалбите, което е било отложено за 6 декември, се посочва в съобщението на Европейската прокуратура и в информации в белгийски медии. Според медиите един от жалбоподателите е крайнодесен френски политик, но към него след завеждането на иска са се присъединили също Полша и Унгария. Твърди се, че жалбата е била внесена от лобист, работещ с институциите на ЕС.

Жалбоподателят твърди, че Фон дер Лайен е злоупотребила със служебното си положение, унищожила е обществени документи и е получила облаги от корупция заради сключените впоследствие договори за 35 милиарда евро.

Европейската прокуратура пояснява, че съгласно белгийската наказателна процедура съдия-следовател има правомощието да разследва предполагаеми престъпления, ако са извършени в обхвата на неговата компетентност, или ако заподозреният пребивава на тази територия, включително при престъпления от компетентността на Европейската прокуратура. В такива случаи европейските делегирани прокурори трябва да си сътрудничат със седем определени съдии-следователи, се уточнява в съобщението.

Европейската прокуратура постоянно привлича вниманието на Европейската комисия към явната липса на съответствие с правилата за действие на прокуратурата на ЕС и белгийското законодателство, според което съдия-следовател извършва цялостно разследване. Съгласно приложимото право на ЕС, Европейската прокуратура има задача да разследва и предава на съд извършителите на престъпления, засегнали бюджета на ЕС. Една от последиците от това несъответствие е, че има отделни висящи производства пред различни съдебни инстанции по жалби, произтичащи от една и съща съвкупност от факти, се допълва в съобщението.

Разследването за придобиването на ваксините против ковид бе открито, след като омбудсманът на ЕС и множество медии не получиха достъп до съдържанието на текстовите съобщения, разменяни между председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и представител на производителя на ваксини “Пфайзер”. Бяха изразени съмнения, че придобиването на ваксините е станало на значително завишена цена. В първия предизборен дебат между водещите кандидати за следващ председател на ЕК Фон дер Лайен отбеляза по този въпрос на 29 април, че всяка от държавите в ЕС е одобрила условията по сключените договори за доставка на ваксини и е извършила плащанията със свои средства.

В доклад на Европейската сметна палата от 2022 г. се отбелязваха различни пропуски, допуснати от ЕК при осигуряването на ваксините. По повод проверките на прокуратурата на ЕС по-рано изданието “Политико” написа, че “на прицел е председателят на ЕК и е възможно Фон дер Лайен да се превърне от сигурна кандидатура за преизбиране в личност без политическо бъдеще”. Според днешните съобщения за отлагане на делото, решение може да се очаква няколко месеца след изборите през юни и определянето на новия председател на комисията.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар