Европейската сметна палата: ЕС не е подготвен за нова газова криза

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейският съюз не е достатъчно подготвен за нова криза с доставките на газ, предупреди Европейската сметна палата (ЕСП) в свой доклад, публикуван днес и цитиран от ДПА.

ЕСП, която разглежда стойността и ефективността на политиките на ЕС, посочва, че съюзът трябва да подобри своята система за наблюдение на достъпността на газа в целия блок, да се опростят процедурите за докладване от страна на държавите членки на устойчивостта на техните доставки и да се подобри сътрудничеството между страните от ЕС.

Докладът на ECП прави равносметка на кризата с доставките, последвала от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година, пише БТА.

Преди инвазията около 45 на сто от вноса на газ в ЕС идваше от Русия. Цените на газа на едро достигнаха 339 евро (428 долара) за мегаватчас през август 2022 година в сравнение с 51 евро година по-рано.

Въпреки че ЕС успя да намали зависимостта си от руския газ и да възстанови цените до нивата отпреди кризата, трябва да се свърши още работа, за да се подготви блокът за нов шок в доставките в бъдеще, казват одиторите.

Например сътрудничеството между страните от ЕС все още е недостатъчно. “Много държави членки все още не са склонни да подписват двустранни споразумения за солидарност”, се казва в изявление на ECП. “Някои държави от ЕС дори биха предвидили прекъсване на доставките на газ към съсед в отговор на извънредна ситуация”, отбелязва регулаторът.

“Като цяло открихме, че рамката на ЕС преди кризата наистина подкрепяше сигурността на доставките на газ, макар и неравномерно, но критичното значение на мерките за реагиране при криза не може да бъде демонстрирано, въпреки че те може да са изпратили сигнали за подпомагане на стабилизирането на пазара”, каза на пресконференция Жоао Леао, португалски икономист, университетски професор и политик, член на Европейската сметна палата.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар