Европейската федерация на транспортните работници: Общественият транспорт в България е в тежко състояние – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Делегатите на Шестия редовен конгрес на Европейската федерация на транспортните работници (ЕТФ) в Будапеща излязоха с извънредна позиция относно критичното състояние на обществения градски транспорт в България и необходимостта от целева финансова подкрепа от страна на държавата, съобщава Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ).

Състоянието на обществения транспорт в България е тежко вследствие на ковид кризата и „галопиращите“ цени на енергоносителите и горивата през последните няколко месеца. Има нуждата държавата да се ангажира със стратегически инвестиции в развитието на обществения градски транспорт като финансовите отговорности се разпределят 50:50 между националния бюджет и бюджета на местните общини.Над 500-те делегати в залата единодушно подкрепиха резолюцията и станаха на крака, за да аплодират и да заявят солидарността си с българските синдикални лидери и активисти, начело с председателя на СТСБ и два мандата вицепрезидент на ЕТФ Екатерина Йорданова, се посочва в съобщението. 


С извънредната позиция делегатите на Шестия конгрес на ЕТФ, представляваща над 5 млн. транспортни работници от всички транспортни сектори в цяла Европа: 
– Осъждат агресията, разпространяването на фалшиви твърдения и обвинения, използването на реч на омразата срещу синдикатите и синдикалните лидери като напълно неприемливи в 21-ви век.

– Настояват атаките в публичното пространство и социалните медии в България срещу синдикалните лидери на СТСБ и лидерите на протеста на градския транспорт да бъдат незабавно прекратени.

– Отчитат факта, че кампанията за дискредитиране на лидерите на СТСБ в България е вторият сериозен случай на атака срещу синдикални лидери и организации в Източна Европа и е част от нова тенденция, на която трябва да се обърне внимание.

– Подкрепят справедливите искания на своите колеги синдикалисти и членове на СТСБ за животоспасяваща финансова помощ, без която дружествата от системата на обществения градски транспорт в България ще престанат да функционират и десетки хиляди транспортни работници в България ще загубят работните си места.

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар