Европейски оператори стартират еко рейтинг за мобилните телефони

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Група от големи европейски мобилни оператори обявиха нов план за въвеждане на рейтингова система, която ще оценява екологичното въздействие от производството, транспорта, употребата и изхвърлянето на мобилните телефони и цели да окуражи производителите да подобрят своите усилия за устойчивост, предава Mobile Bulgaria.

Инициативата Eco Rating е създадена от Deutsche Telekom, Orange, Telefónica (O2 и Movistar), Telia и Vodafone, а рейтингът ще бъде въведен от следващия месец в 24 европейски страни – България не е сред тях. Засега подкрепата си за новия рейтинг са осигурили 12 компании – Bullitt Group (CAT и Motorola), Doro, HMD Global (Nokia), Huawei, MobiWire, Motorola / Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung, TCL / Alcatel, Xiaomi и ZTE, но се очакват и други.

Прави впечатление липсата на Apple. Въпреки че в началото ще се оценяват продуктите на 12 компании операторите работят за включването и на други. Организацията посочва, че инициативата е отворена за участие на всички оператори и доставчици на телефони.

Рейтингът ще носи оценка до 100 точки, която отразява екологичното въздействие на дадено устройство през целия жизнен цикъл – от добиването на суровите материали, през употребата му та до рециклирането или изхвърлянето в края на живота му. Телефоните ще се оценяват по 19 различни критерия, а етикета ще дава на потребителите допълнителна информация за 5 ключови аспекта – издръжливост, възможност за ремонтиране, способност за рециклиране, климатична ефикасност и ефикасност на ресурсите.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар