Европейски страни планират мощности за втечнен газ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Португалия планира да удвои капацитета на пристанището си Синес за обслужване на танкери с втечнен природен газ (ВПГ), както да пренасочва този газ към по-малки плавателни съдове, които да захранват европейски страни, зависещи от руските газови доставки, съобщиха информирани източници пред Ройтерс.

Планът, изготвен от португалското правителство, предвижда в краткосрочен план над 2 милиарда кубични метра ВПГ да бъдат изнасяни през Синес годишно, след което обемът да бъде увеличен до 5 милиарда кубичти метра – еквивалентни на годишното потребление на природен газ в Португалия.Междувременно Естония и Финландия подписаха меморандум за сътрудничество в изграждането на мощности за получаване на ВПГ. Това съобщи естонската национална медийна група E Eр Ер.


Кирил Петков: Изграждаме пет моста с Румъния, може да купуваме заедно втечнен газ

Според меморандума страните планират да наемат плаващ терминал с капацитет за регазификация от най-малко 30 тераватчаса годишно. Разходите ще бъдат поделени.

А какви са плановете на България?

“Тръбата, която докарваше газ през Румъния и България към Турция, сега може да работи в обратна посока. И възможността да купуваме заедно втечнен газ е голяма, защото и ценовите нива ще бъдат различни. Нашите партньори от Азербайджан също са възможни партньори, заяви премиерът Кирил Петков след среща с румънския си колега в Букурещ и добави: “Уверен съм, че физическото завършване на интерконектора с Гърция ще бъде през юни.”

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар