Европол разби Киев с данни за нелегална търговия с тежки оръжия на черния пазар

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската полицейска служба (Европол) разполага с данни за контрабанда на оръжие от Украйна.  Това заяви говорителят на Европол Джап Оп Ген Оорт, съобщава Spiegel, цитиран от УНИАН. По думите му са регистрирани случаи на търговия на черния пазар с огнестрелни оръжия и военни стоки.  Също така, по думите му, следователи от страните от ЕС са открили „признаци на търговия с тежки военни оръжия“, без да уточнява за какви оръжия става въпрос.

„Има риск оръжията да попаднат в ръцете на организирани престъпници или терористи“, каза говорителят.  По думите му е забелязано, че лица с огнестрелно оръжие напускат Украйна. Има също опасения, че оръжия и боеприпаси се складират по границата, за да бъдат внесени контрабандно в ЕС.

По-рано за безпокойството на Европол съобщи германската телевизия SWR. Каналът цитира поверително писмо, че според разследващите „престъпни мрежи са активни в региона и извършват или планират контрабанда на значително количество огнестрелни оръжия и боеприпаси, включително военни оръжия“.

Както УНИАН съобщи по-рано, на 12 юли Financial Times публикува статия, в която се посочва, че страните от НАТО и ЕС настояват за подобряване на системата за проследяване на оръжията, които са доставили на Украйна поради опасения, че те ще бъдат изнесени от страната в Европейския черен пазар.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар