Европол разби мрежа за пране на пари, предлагала онлайн услуги на престъпници

Европол разби мрежа за пране на пари, предлагала онлайн услуги на престъпници

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

При съвместна операция на органите на реда от Италия, Латвия и Литва срещу мрежа за пране на пари бяха арестувани 18 души, съобщи днес Европол, предаде ДПА.

Основният фокус на операцията, извършена от около 250 разследващи вчера в трите държави, е била финансова институция в Литва, създадена под прикритието на организирана престъпна група от Италия. Претърсени са били общо 55 сгради и са били конфискувани над 11,5 милиона евро, се казва в съобщението, цитирано от БТА.

“От 2017 г. насам около 2 милиарда евро са били изпирани от двама главни заподозрени чрез световна мрежа от фиктивни дружества. Заподозрените, които са арестувани, са предлагали пране на пари онлайн като услуга на престъпници”, съобщава Европол.

Според европейската полицейска служба хиляди престъпници са използвали услугата на финансовата институция, за да им помогне да легализират пари, придобити чрез престъпна дейност. Става въпрос основно за пари, придобити чрез укриване на данъци, измами, киберпрестъпления и трафик на наркотици.

В Италия е бил арестуван още един заподозрян, за когото властите твърдят, че е прехвърлил през системата на престъпната група 15 милиона евро, присвоени от обществени фондове.

Европол и Евроджъст, агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие, са координирали и оказали подкрепа за операцията.

Финансовата институция в Литва вече бе затворена от властите през 2022 г., когато усилените разследвания доведоха до унищожаване на престъпната мрежа, допълва Европол.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар