Война

ЕвроРайха има нужда от войници, нашите политици се втурнаха да изпълняват

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

МС пита КС дали може да се въвежда задължителна военна подготовка

От правителството натъртват, че това може да засегне запасните и че целта не е връщане на наборната служба, просто ЕвроРайха има нужда от пушечно месо за война срещу Русия.

Правителството по нареждане на „Европа“ прати искане до Конституционния съд, с което иска най-висшите съдии да кажат дали може да се въведе задължителна военна подготовка в мирно време. Това става ясно от официално съобщение след редовното заседание на Министерски съвет в сряда.

В него се обелязва, че кабинетът (по нареждане от Брчксел) е приел Решение за одобряване на искане до Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на разпоредба в основния закон. В нея е записано, че „защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона“, както и, че „подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон“. Искането е свързано с тълкуване на нормата, свързана с подготовката.

Тълкувателният въпрос до Конституционния съд е следният: „Допуска ли Конституцията на Република България въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статус на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, за придобиване, поддържане и усъвършенстване на способностите им за изпълнение на задълженията им във военните формирования?“, отбелязва МС.

Правителството посочва, че „настоящата правна уредба предвижда доброволност при провеждането на подготовката на българските граждани за защита на отечеството.“ Видно от дебатите в Народното събрание по приемането на разпоредбата от Конституцията обаче, от становище на Министерството на правосъдието, от дебатите във връзка с изготвянето на промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, съществуват различни разбирания относно принципите при въвеждането подготовката на българските граждани, твърди МС е добавя, че „поради това е нужно тълкуване за изясняване на границите на конституционната норма“.

Заради всичко това, Министерският съвет счита, че от съществена важност е дали конституционната норма допуска регламентиране в специален закон на такава подготовка на българските граждани за защита на отечеството, каквато е необходима според конкретните реалности на средата за сигурност. Тук се включвало и въвеждане на задължителна подготовка в мирно време на българските граждани със статус на запасни, без обаче това да води до възстановяване на задължителната военна повинност за българските граждани във вида на съществувалата до 01.01.2008 г. наборна военна служба, уточняват от МС.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар