Стоки

Евростат: Облекло, лекарства и горива са най – евтини у нас от целия ЕС

България, Икономика
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Евростат: Облекло, лекарства и горива са най-евтини у нас от целия ЕС

Страните в Съюза с най-високи индекси за скъпи потребителски стоки и услуги са Дания и Люксембург
България се оказва най-евтината страна в ЕС за широк кръг от стоки, услуги и храни, отчита анализ на Евростат за нивата на цените на потребителските стоки и услуги в Евросъюза през 2017 г.

Страната ни е с най-нисък тотален показател за всички потребителски стоки и услуги в Евросъюза с индекс от 44, при среден индекс от 100 пункта за ЕС-28.
Страните в ЕС с най-високи индекси за скъпи потребителски стоки и услуги са Дания и Люксембург – и двете с по 141 пункта, тоест с 41 пункта над средното за ЕС.

Страната ни е с най-ниски цени за алкохол, вино, бира, цигари и тютюневи изделия – индекс от 56 при среден показател 100 пункта за ЕС.
Най-евтини отново у нас са облеклото, обувките, както и всякакви аксесоари, свързани с мъжкото и дамско облекло – 78 пункта /при 100 за ЕС/.

Поддръжката на дома с отопление, електричество, вода, както и други домакински услуги отново е най-евтина у нас – 30 пункта при 100 за ЕС.
Медицинските продукти, лекарствата, здравните и дентални услуги са най-евтини у нас в рамките на целия Евросъюз – 29 пункта при 100 за ЕС.
Продуктите за леки автомобили, горивата, транспортните услуги и т.н. отново са най-евтини у нас – 66 пункта при 100 за ЕС.
Образованието (от основно до висше) и всички свързани с него такси и учебници са най-евтини у нас сред 28-те членки на ЕС – 25 пункта при среден показател от 100.

Разходите за ресторанти, кафенета, барове, хотели и други развлечения отново са най-ниски у нас – 45 пункта при 100 за ЕС.
През 2017 г. Дания е най-скъпата държава-членка за ресторанти и хотели – 50 на сто над средното за ЕС, храна – отново 50 на сто над средното за ЕС, за отдих и култура – 48 на сто над 100 за ЕС.
Ирландия е най-скъпата държава-членка за алкохолни напитки и тютюневи изделия – 74 на сто над средното за ЕС. Люксембург е държавата с най-високи разходи за жилища, вода, електричество и газ – 63 на сто над 100-те пункта за ЕС.

Гърция е най-скъпата държава в областта „комуникации“ – 54 на сто над средното за ЕС. Швеция е с най-високи цени в областта на „конфекцията, дрехите и обувките“ – 34 на сто над средното ниво в ЕС.
Освен България, която държи лидерството за най-ниски цени в широк диапазон потребителски стоки и услуги, най-ниски са цените на плодовете, зеленчуците и безалкохолните напитки в Румъния – 62 пункта при 100 за ЕС (по този показател страната ни има 73 пункта).
Най-евтината страна за комуникации, пощенски услуги, телефонни и мобилни разговори е Полша – 45 пункта (при 65 за България).

От друга гледна точка обаче страните с най-ниски ценови показатели на стоки и услуги, като Румъния и България, отчитат и най-високи показатели за хора, живеещи в риск от бедност и социално изключване (40% за България и 38% за Румъния).
В най-скъпите държави на ЕС Дания и Люксембург обаче е най-нисък и ръстът на хората в риск от бедност – едва 16 на сто, отчита Евростат.
Източник: epicenter.bg

Евростат не отчитат, че покупателността на Българина е почти нулева! Не отчитат, че всички имат кредити и са някъде на вересия и всеки има да дава някъде пари и не може да си позволи и най-малките излишни разходи!

Евростат не отчитат и че качеството на стоките е далеч по-ниско като колите и дрехите ни са втора употреба !
Храните и лекарствата ни са далеч по-лоши от тези на напредналите икономики в Европа !
На българинът му се харчи, но няма с какво и затова е така !

Евростат не споменават и разликата в стандартите и заплатите, и пенсиите, и какви социални стимули имат в тези държави !

Тази медийна манипулация, че цените са ни най-ниски, за Бога братя и сестри на кого да вярваме на Евростат или на джобът си?

 

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар