Днес: Пускаме украинското зърно и Урсула ни предлага в Шенген

Евроценности: След лобизъм за 4,2 млн. евро ЕК разреши хербицида глифозат за още 10 г.

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия (ЕК) реши да удължи разрешението за употреба на глифозат в Европа с 10 години, въпреки че държавите-членки не успяха да постигнат съгласие относно хербицида, който е активната съставка в препарата Roundup на „Байер“, съобщи Ройтерс.

Употребата на хербицида буди тревога, тъй като Агенцията за изследване на рака на Световната здравна организация заключи през 2015 г., че вероятно е канцерогенен за хората.

Въпреки това Европейската комисия заяви в четвъртък, че ще поднови одобрението на употребата на глифозат въз основа на оценките за безопасност на Европейската агенция по храните и Европейската агенция по химикалите и при спазване на максимални нива на приложение.

Решението идва след силна лобистка компания от страна на компанията-прозиводител. Разследване на Обективно.БГ разкри, че американската компания „Монсанто“ е платила 4,2 млн. евро (4 225 000 евро) за лобизъм в Европейската комисия, включително за срещи с еврокомисаря по земеделие, за да бъде разрешена употребата на хербицида глифозат в ЕС. Това показва проверка в регистъра за лобизъм на Европейския парламент за периода 2011-2018 г.

През 2018 г. германският концерн „Байер“ купи „Монсанто“ за 63 милиарда долара и е продължил да лобира за подновяване на разрешението за хербицида глифозат да бъде използван в Европа. Според регистъра за лобизъм на Европарламента „Байер“ е платил 6,6 милиона евро през 2021 г. и 6 милиона евро през 2022 г. за лобизъм, като един от посочените лобистки интереси, за които е дал тези колосални суми, е „Ревизия на максимално допустимите остатъчни нива на глифозат“.

„Байер“ приветства решението на изпълнителната власт на ЕС, което беше осъдено от екологични групи, включително „Грийнпийс“.

„Това повторно упълномощаване ни позволява да продължим да предоставяме важна интегрирана технология за управление на плевелите на фермерите в целия Европейски съюз“, се казва в изявление на „Байер“.

Германската компания е изправена пред хиляди съдебни дела в Съединените щати по обвинения, че ищците са получили рак вследствие на употрбата на препарата.

На 13 октомври правителствата на Европейския съюз не успяха да дадат консенсусно становище относно предложението на ЕК. „Квалифицирано мнозинство“ от 15 страни, представляващи най-малко 65% от населението на блока, беше необходимо или да подкрепи, или да блокира предложението. Такова обаче не беше получено при гласуването. В този случай, при липсата на квалифицирано мнознство, решението се взема от ЕК.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар