Потрес! 4500 безотчетни евро на месец вземал всеки един от безполезните ни евродепутати

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всички евродепутати са направили безотчетни разходи за 40 милиона евро.

Данните са от разследване на организацията „Трансперънси интернешенъл”, съобщава Нова ТВ. Парите трябва да се харчат за наемането на офиси и дейности, свързани с работата на евродепутатите.

4500 евро на месец получава всеки един от общо 751 евродепутати. Парите са за общи разходи и са над заплатите им. На година това са общо 40 милиона евро, изчисляват от „Трансперънси интернешенъл”.

„Има правила как тази надбавка да бъде харчена – за издръжката на офиса на евродепутата или за представителни разходи, за покриването на разходите за електричество и телефонни сметки”, обясни Никълас Айоса, политически консултант в „Трансперънси интернешенъл”, Брюксел.

Дали парите са харчат по предназначение остава неясно, защото парламентът не задължава депутатите да отчитат разходите по това перо. „Всъщност не мога да се сетя за друга публична или частна организация, която би позволила да се изхарчат 40 млн.евро, без да поиска насреща разписки за парите. Иронията е, че евродепутатите едва ли биха позволили на собствените си държави за похарчат 40 млн. евро, да речем за Кохезионни фондове, без стриктен финансов мениджмънт”, казва още Айоса.

Опити за решаването на този проблем е имало, но те ударили на камък, когато с въпроса се заело ръководството на ЕП. „Мисля, че това беше голяма грешка, защото избирателите очакват от нас да сме отговорни. Лично за мен темата винаги е опирала до воденето на добро домакинство. Пазя си всички бележки, подреждам ги и веднъж в годината ги давам на счетоводителя си, който има одит, след което публикуваме отчет за тях”, заяви Хайди Хаутала, зам.-председател на ЕП, Група на Зелените.

Пред Нова ТВ българските евродепуати са заявили, че харчат по предназначение парите си за общи разходи и водят отчет.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар