Егати държавата: Мъж, обрал и убил човек, е пуснат предсрочно от затвора

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Варненският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд-Варна, с което условно предсрочно е освободен Деан О.. Той е бил осъден на 20 години лишаване от свобода, съобщиха от Апелативен съд-Варна.

Причината е, че на 11 март 2011 година заедно с още един мъж в съучастие са отнели от потърпевшия сумата от 250 лева, като употребили сила. Деянието е било придружено и с убийство.

Към момента на разглеждане на настоящото дело осъденият е изтърпял 12 години, 10 месеца и 7 дни – тоест спазено е законовото изискване за изтърпяване на повече от половината от наложеното наказание. Законодателят обаче е предвидил като допълнително задължително условие доказателствата за трайни позитивни промени в личността на осъденото лице. В случая становищата на затворническата администрация и експертната оценка за психическото и емоционално състояние на лишения от свобода установяват процес на поправяне и превъзпитание на Деан О..

 

Съдът съобрази, че той работи във варненския затвор от 2014 година. За добро поведение е награждаван над 30 пъти. Съдебният състав взе предвид и сведенията на инспектори от затвора, които отчитат позитивни аспекти в поведението му. Констатирани са трайни положителни промени в мисленето и мотивация за водене на законосъобразен живот. Съдът прие, че осъденият може успешно да се интегрира в обществото. В определението си настоящата инстанция привежда съдебната практика на Европейския съд за правата на човека. В свое решение ЕСПЧ е отбелязал:

„Макар и възмездието да остава една от целите на лишаването от свобода, акцентът в европейската наказателна политика вече е върху целта по рехабилитация на осъденото лице.“

Въззивната инстанция смята, че възможните положителни промени за личността на осъденото лице са настъпили, с което е отпаднала нуждата от продължаване на третирането му в затвора. Настоящият състав споделя извода на Варненския окръжен съд, че са изпълнени законовите критерии за допускането на условно предсрочно освобождаване.

 

Остатъкът от наложеното наказание – 7 години 1 месец и 23 дни съдът установи като изпитателен срок. За срок от 3 години спрямо Деан О. корекционното наблюдение ще продължи чрез задължителни периодични срещи с пробационен служител.

Определението на Апелативен съд–Варна за предсрочното условно освобождаване на Деан О. не подлежи на обжалване.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар