Убиец

Егати държавата: Съдът пусна дрогирания шофьор, прегазил балетиста Мартин Чикалов

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

28-годишният Петър Здравков, дрогираният и неправоспособен шофьор, който на 10 септември 2018 г. блъсна и уби варненския балетист Мартин Чикалов край Летния театър в морската столица, е предсрочно освободен от варненския затвор заради добро поведение.

 

Окръжният съд във Варна е разгледал на 8 юни т.г. молбата на Здравков за условно предсрочно освобождаване, като предложението е направено от началника на затвора.

38-годишният Мартин Чикалов бе пометен край пешеходна пътека на бул. „Осми приморски полк“ във Варна и въпреки усилията на лекарите почина вследствие от тежка черепно-мозъчна травма.

Около 20 часа след инцидента, водачът Петър Здравков се предаде в присъствието на адвоката си, след като бе обявен за общодържавно издирване. Оказа се, че младият мъж е седнал зад волана на лекия автомобил „БМВ“ без шофьорска книжка и е управлявал с превишена скорост. Освен това съдебно-химическата експертиза е установила наличието на кокаин и канабис в кръвните проби, взети от Здравков.

38-годишният Мартин Чикалов бе пометен край пешеходна пътека на бул. „Осми приморски полк“ във Варна

Делото бе гледано на три инстанции, като в крайна сметка Върховният касационен съд потвърди решението на апелативните магистрати. То бе 10 години и 6 месеца „лишаване от свободан“, но заради пожеланото от Здравков съкратено следствие, наказанието бе намалено на 7 години.

Представените преди месец становища от затворническата администрация са били, че молбата на осъдения отговаря на всички законови предпоставки и следва да бъде уважена. Окръжната прокуратура във Варна също е заявила в съда, че молбата е основателна и допустима.

Законовите изисквания, които съдът е намерил за изпълнени са, че Петър Здравков е изтърпял не по-малко от една втора от наложеното му наказание от 7 години затвор. Към датата на разглеждането на делото от съда, той е бил изтърпял всичко: 4 години 10 месеца и 14 дни, т.е. повече от половината от наложеното му наказание „лишаване от свобода”. Награждаван е бил 12 пъти, като по време на престоя му в затвора не са му били налагани наказания.

 

Шофьорът-убиец Петър Здравков бил образцов затворник

 

28-годишният мъж бил образцов затворник – имал положително поведение и нито една отрицателна проява под формата на дисциплинарно нарушение. Отзивите от преките му ръководители показвали съвестно спазване на вътрешния ред и режимните изисквания. Отнасял се с уважение към надзирателите и изпълнявал разпорежданията им без указания и уговорки.

Към 16 юни 2022 г. остатъкът от изтърпяване на наказанието е било в размер на 2 години и 9 дни. Съобразявайки всички становища на страните и доказателства по делото, съдът е преценил, че са изпълнени всички законови изисквания за условното предсрочно освобождаване на затворника.

В изпитателния срок, който е остатъкът на присъдата, Окръжният съд във Варна е постановил пробационна мярка. Петър Здравков е освободен под условието да провежда задължителни периодични срещи с пробационен служител.

В случай, че пробационната мярка не се изпълнява, съветът към Пробационната служба има задължението да изпрати необходимите документи и становището си до съда, за да бъде поискано отново ефективно изтърпяване на остатъка от присъдата, по която е бил условно предсрочно освободен.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар