Едва ли ще влезем в Еврозоната в средата на 2025-а, според финансовия министър – България в ЕС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След като покрием критерия за инфлация, е необходимо технологично време за ЕК и ЕЦБ да изготвят конвергентните доклади. След това е вече изготвянето на проекта на решение на Съвета и одобряването на решението от държавите, които са членки на еврозоната. Това заяви служебният министър на финансите Людмила Петкова след края на заседанието на Министерския съвет във връзка с приемането на България в еврозоната, предаде репортер на “Фокус”

“Докладите (бел. от ред. – Конвергентните доклади за България, публикувани от ЕЦБ и ЕК за 2024 година) са, бих могла да кажа, значително положителни. Страните ни изпълнява три от четирите цифрови критерии, заложени в Договора за Европейския съюз”, съобщи министърът. 

По думите ѝ до края на годината страната ни ще изпълни и критерия за инфлация. След това страната ще поиска конвергентни доклади от ЕЦБ и ЕК за изпълнението на критериите. Ако становището им е положително, следва Съветът на Европа да определи дата за присъединяване на България в еврозоната.

Министърът на финансите предупреди, че е необходимо технологично време, за да може страната да се подготви за приемане на евровалутата: “Докладът, ако е март или април, остават 2-3 месеца до 1 юли, което е недостатъчно, за да се подготви страната за плавно приемане на еврото. По средата на годината би затруднило изключително много, тъй като това е свързано с изготвяне на финансови отчети, декларации, документи”. 

Министър Петкова коментира и законопроекта за въвеждане на еврото, който бе разгледан днес от Министерския съвет. Тя коментира, че неговото внасяне за разглеждане от изпълнителната власт се е забавило поради факта, че страната отиде на нови предсрочни парламентарни избори.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар