Едва 16% от българите са „за“ приемането на Истанбулската конвенция – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Само 16% от българите подкрепят приемането на Истанбулската конвенция. Въпреки това, дебатът около документа не се е отразил сериозно на подкрепата към основните политически партии. Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова са министрите, които получават най-висока оценка за работата си. Омбудсманът практически изравнява президента в положителните оценки за работата си.

Това са основните изводи от обществено проучването на изследователски център “Тренд”, направено по поръчка на вестник “24 часа” относно нагласите на българите спрямо основните партии и институции. Анкетата е представителна за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода “лице в лице”. Интервютата са осъществени между 1 и 8 февруари 2018 г.

Оценките за работата на основните институции в България се запазват на сходни нива в сравнение с проучването на “Тренд” през януари. Положителните оценки за президента (63%) и омбудсмана (62%) са практически изравнени. Веднага след тях се нарежда Българската православна църква, като над половината от българските граждани (51%) дават положителна оценка за работата й. Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции.

От всички членове на Министерски съвет, Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си – 45%. Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова са министрите, които получават най-висока оценка. В дъното остават Бисер Петков, Емил Караниколов и Боил Банов, но това се дължи най-вече на ниската им разпознаваемост, а не толкова на отрицателните оценки за тяхната работа. От изследователския център уточняват, че умишлено не са показали оценката за работата на министъра на транспорта Ивайло Московски, тъй като по време на изследването се случи трагичен инцидент, който може да се е отразил върху обществените нагласи.

Истанбулската конвенция се превърна безусловно като централна тема на политическия и обществен дебат в последния един месец. Въпреки това само половината от запитаните декларират, че са запознати с документа. Логично, най-запознати са с хората с висше образование, като две трети от тях твърдят, че са запознати, посочват от “Тренд”.

Приблизително на две равни части са разделени отговорите дали следят (46%) или не следят (47%) дебатите около Истанбулската конвенция. Тук отново се забелязва динамика в демографските разбивки, като ясно личи, че най-голям дял от висшистите следят дебатите около конвенцията, а най-малък интерес предизвиква тя сред най-младите, които са на възраст между 18 и 29 години.

Само 16% от всички български граждани подкрепят приемането на Истанбулската конвенция, а 46% са на обратното мнение. Прави впечатление, че няма динамика в демографската разбивка по пол, което говори, че жените не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права. Единствено сред привържениците на ГЕРБ, мнението относно конвенцията е разделено на две равни части, поради ясно заетата позиция от страна на партията относно документа. Правим уточнението, че теренът на проучването беше приключил преди министър-председателят да обяви, че замразява ратификацията на конвенцията от Народното събрание.

Не отчитаме сериозна динамика и в електоралните нагласи, в сравнение с изследванията ни през декември и януари, уточняват още от агенцията. ГЕРБ запазва първата си позиция с преднина от около 2,5% от всички запитани пред своя основен опонент БСП. След тях се нареждат ДПС (6,4%) и Обединени патриоти (5,2%). Разликите с предишните проучвания са в рамките на статистическата грешка и в следващите ни изследвания ще можем с по-голяма категоричност да верифицираме дали се наблюдават определени тенденции на ръст или спад на някои от основните политически сили.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар