Едва 35 млн. евро усвоени за границата, ЕС удължава срока за харченето им

Бежанци, България, Икономика
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейският съвет е дал зелена светлина за удължаване на срока за усвояване на помощта от 160 млн. евро за охрана на границата. Изразена е готовност срокът да бъде удължен с една година.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че от отпуснатите средства са усвоени едва 35 млн. евро, които са разплатени. За други 70 милиона текат процедури, остава да се работи по около 57 млн. евро.

Вътрешният министър уточни, че стремежът е европейските средства да бъдат използвани за подобряване и доизграждане на интегрираните системи за наблюдение в участъците, където такива към момента няма и за осигуряване на проходима техника и облекла за нуждите на ГД „Гранична полиция“.

По този начин ще се постигне повишаване на ефективността на възпрепятстващото инженерно съоръжение по българо-турската граница, което е почти напълно готово, остават за доизграждане само 5 километра.

За това че има вероятност МВР да изгуби част 160-те млн. евро заради забавени обществени поръчки алармира зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев още в мандата на кабинета “Борисов 2”. Причината за това според него е обжалване на процедурите и смяната на правителството. По-късно служебният министър Пламен Узунов потвърди, че има забавяне в усвояването на парите заради административния капацитет на министерството. Тезата беше развита и от Валентин Радев, който обяви, че забавянето е заради слаба административна компетентност и неорганизираност.

Източник: Offnews

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар