Борисов Пеевски Доган Гешев

Единствената държавна банка ББР раздала милиард на олигарсите на Бойко – Румен Вълка, Киро Гела и Жоро Инса

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Единственият държавен трезор у нас – Българска банка за развитие (ББР) е била щедра.

Поради големия обществен интерес Министерството на икономиката разпространи списъка с 8-те компании, получили общо 1 млрд. лв. кредити от банката, създадена да финансира малките и средните фирми.

Сред тях компаниите, получили лъвския пай от евтините заеми, фигурират такива, свързани с олигарсите на Бойко Борисов – Румен Гайтански – Вълка, Георги Гергов -Свинаря, Кирил Домусчиев – Киро Гела и Георги Самуилов – Жоро Инса.

До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българска банка за развитие (ББР). Тя е създадена с цел проверка на съответствието на процедурите по отпускане на кредити от „Българска банка за развитие“ АД в съответствие със Закона за Българската банка за развитие и Устава на Банката. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн. лева, се казва в съобщение на Министерството на икономиката.

Проверката стана възможна след като министърът на икономиката Кирил Петков сключи договор за дарение с търговската банка, притежавала до момента 8 броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лева, (000055% от капитала на ББР), по силата на който търговската банка прехвърли на държавата правото на собственост върху акциите. Така министърът на икономиката, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР, може да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия.

Поради големия обществен интерес Министерството на икономиката предоставя списъка на осемте най-големи кредитополучатели от ББР.

Кредити с размер над 140 млн. лв.:

Слънчев ден АД

Благоевград- БТ АД

Роудуей кънстракшън АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:

Реклама

Маркет инвестмънт АД (Техномаркет)

Интернешънъл инвестмънтс ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.:

Параходство БМФ АД

Транспект АД

Инса Ойл ЕООД

По информация от Търговския регистър за най-големия кредит в историята на Българска банка за развитие. Фирмата Роудуей кънстракшън дължи близо 150 млн лева, с които е купила Пътстройинженеринг АД със седалище в едно момчилградско село.

Тези 150 млн. лева се плащат на предишния собственик на тази компания – Био майнинг на Румен Гайтански Вълка. Същата Био майнинг строи, по думите на държавните органи, незаконно на територията на Държавно ловно стопанство Искър, където от месеци чакаме кметът Йорданка Фандъкова да издаде заповед за събаряне.

Кредитът е доста изгоден не заради лихвата от минимум  3.75 процента. А защото вноската по главницата за 2020 година е едва 170 хиляди лева. Малко над 0.1% от общия размер. Вероятно голямата част от плащанията са предвидени към датата на падежа през 2029 година. Дето се вика, дотогава я камилата, я камиларя.

Иначе длъжникът Роудуей е на загуба от 3.4 млн. лева за 2019 година. Консолидираните активи са за 169 млн. лева, от които 159 милиона са в графата „търговска репутация“.

Ако не сте наясно какво значи това, това е разликата между счетоводната стойност на един актив (придобитите от Роудуей акции на Пътстройинженеринг) и цената, на която е закупен той. Дано ББР са си свършили работата добре и тази репутация е реална.

https://narod.bg/2021/05/17/%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%b1%d0%b1%d1%80-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b4/


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар