Един безотговорен човек – генерал, сякаш изпитваше известно удоволствие да плаши

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Политологът Андрей Райчев се изказа остро срещу всяването на паника, във връзка с коронавируса през последните 2-3 месеца.

“Те причиниха огромно масово психотравматично състояние на нацията.

Но това не е само в България, а и цяла Европа, целия свят.

“Ню Йорк Таймс” вчера излиза с първа страница, която е с изписани 100 000 имена на мъртъвци. Каквото и да правим, ако ние сме 100 души и умира един процент, един ще умре. Но на 300 милиона държава…. Ако се съсредоточим върху това и показавме как ги погребваме, как има опашка за гробове, всеки ден ни казват камиони, яко ще се мре, един, мен ако питате, абсолютно безотговорен човек – генерал, стоеше пред нацията всеки ден и ни плашеше. Изпитваше даже и известно удоволствие да плаши, мен ако питате, защото в началото плашеше активно и после успяваше все по-пасивно и все по-малко да го прави. Както се взима властта от психопат. Първо много активно и агресивно, и после полека лека”, каза той в предаването “Студио Хъ” по “7/8 ТВ”.

“Какво прави Борисов в тази криза? Той следеше две неща – психотичното състояние на народа си, и второто е Германия, и Европа – там отслабва и тук отслабва. Тоест, той не проведе собствена политика. Той проведе политика на повишаване на доверието между хората и ръководството. Това и стана, рейтинга му удари тавана, по едно време беше над 60, а в нормален момент е 20-25. Ако го харесват 1 милион души, сега станаха 2-3. И по този начин успя да осигури някакво чувство на хората на защитеност”, коментира още той.

“Когато настъпи масов страх властта престава да е авторитет. Тогава тя извади от джоба втора власт – медицинската. Прилича малко на жреците или на религията. Когато има масов страх излиза един пророк и казва две неща – ще дойде краят на света, а ако искаш да се спасиш карай зад мене, прави еди си какъв ритуал. Не ни направиха ритуали ли – дезинфектанти, маски. Ти през цялото време държиш края на света в главата си. Това е властта на религията. Тя не прави казарма, училище, затвор, тя те кара през цялото време да мислиш за края, и така непрекъснато психясваш. Така те владее. Тук докараха в това състояние, в което Римската империя си е сменила религията. Така е изглеждала – масов гигантски страх. И някакви каквито те спасяват, но в друг смисъл – не да си сложиш оръжието и щитовете да защитим града. Не. Дай масов молебен, дай след мене, дай в пещерите. Това не само води до разпад на държавата, това е симптом за край на държавата. И Европа преживява много тежък симптом. Мутафчийски беше епископа. Той всеки ден излизаше и казваше тези неща. Не ми се коментира. Имаше други жреци – един мой колега жрец социолог каза: “150 000 трупа, ако вие утре разрешите еди си какво”. А няма дори 150 души. Сбъркано е 1000 пъти. Това е все едно да ви кажа, че сте висок километър и половина, или милиметър и половина висок. Един друг мой колега почти социолог, изказа гордост, че седим и треперим вкъщи”, ядоса се Райчев.

“Комични са цифрите на тема жертви. Абсурдни са. Даже патоанатомите твърдят, че май въобще няма такива. Реалността не е такава. Един мой руски колега каза: “Като чуя криза и ме е срам от дядо ми и от баща ми. Все пак те са преживели много тежки времена – единият участвал в Първата световна война, другият във Втората”, заяви политологът.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар