Една година без Стефан Данаилов (СНИМКИ+ВИДЕО)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Апостол Карамитев ми каза: “Само театърът ще те крепи. Там можеш да бъдеш себе си, да търсиш, да се развиваш като актьор, да създаваш публика.

А киното ще те използва заради младостта, заради външните дадености и после – айде, стига толкоз. Да дойде следващият!” С тези думи на Стефан Данаилов Съюзът на артистите в България отбеляза първата годишнина от смъртта на най-популярния актьор у нас. Ламбо, както го наричаха по-близките приятели, си отлетя към Небесния театър точно преди година – на 27 ноември, две седмици преди да навърши 77 години.

Поклонението в Народния театър продължи близо 7 часа, като опашката от приятели, колеги, почитатели, които искаха да се простят с големия актьор, се извиваше из цялата градинка пред театъра.

Днес близките, приятелите и студентите на Мастера ще поднесат цветя на гроба му на Боянските гробища.

Днес и първата трупа, в която Стефан Данаилов игра 40 години, почете именития творец с публикация във фейсбук и със специално видео.

“Изпълни се цяла година, откакто завинаги угасна едно звездно величие от сцената на Народния театър, запечатан образ върху десетки паметни киноленти, най-обичаният професор в Театралната академия, отгледал редица изключителни български артисти, един от най-уважаваните български общественици – СТЕФАН ДАНАИЛОВ!

На Първата ни сцена той изиграва Адолфо Казънс („Майор Барбара“), Иван Кондарев, Бойчо Огнянов, дон Жуан („Дон Жуан или Каменният гост“), Хамлет, Пер Гинт, Ставрогин („Бесове“), Шейлок („Венецианският търговец“), Дантон („Спомени за една революция“), Дон Кихот, Тригорин, Хари Къри („Човекът, който прави дъжд“), Джейк („Жените на Джейк“) и разбира се – Дулитъл („Пигмалион“). Поклон пред таланта и паметта на СТЕФАН ДАНАИЛОВ!”, прекланят се от трупата на Народния театър.

От Международния театрален фестивал “Сцена на кръстопът” в Пловдив, създаден от Мастера, също почетоха своя патрон. “Една година без усмивката му. Остава безмерната обич към него”, написаха оттам и публикуваха видео с най-емблематичните филмови роли на Стефан Данаилов.

Стефан Данаилов, наричан още Ламбо, Мастера, Бате Серго, Майор Деянов, Българският Ален Делон, въпреки разклатеното си здраве, до последно мечтаеше да се снима и да играе на сцената. Последната му театрална роля бе в спектакъла “Актрисата”, чийто постановчик бе той. Мастера, който е обожаван от няколко поколения свои студенти от НАТФИЗ, имаше амбицията да създаде и собствена театрална трупа. За съжаление мечтата му не се осъществи.

Още като дете участва в игралния филм „Следите остават“ (1956). Докато е в казармата, смята да кандидатства история, но актьорът Иван Кондов, който тогава е съпруг на сестра му, го съветва да следва във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Малкият Стефан в “Следите остават”

 

През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1967 г. и започва работа в Пловдивския театър „Н. О. Масалитинов“.

Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“. Популярността идва още след участието в ролята на Иван Загубански от филма „Първият куриер“, но избухва с невиждана сила, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма „На всеки километър“ (1969). С ролята на майор Деянов го запомня масовата аудитория в България. В периода между първите и вторите серии се снима в „Князът“ и „Черните ангели“.

Без никакво съмнение Стефан Данаилов е едно от най-значимите имена в историята на българското кино. Неговата популярност излиза извън границите на страната още в социалистическата епоха, а международната критика му дава ласкави оценки. Електронното издание “Българска история” публикува откъс от профила за Ламбо, отпечатан в съветското периодично издание „Актьори на чуждестранното кино“ през 1971 година. Някои от нюансите в статията са издържани в каноните на епохата, но това не отнема от стойността на материала, отбелязват от “Българска история”.

“Младият актьор влезе в киното бързо и, както се оказа, леко. Той зае едно вакантно място в българското кино. Заедно с него в обръщение влязоха младите герои на 60-те години. Данаилов познава своя съвременник, усеща емоционално неговите пориви, понякога гледа на него с ирония, но никога не е равнодушен.

Странно защо критиката пише, че Данаилов е влязал в киното случайно. Случайност може да се нарече неговото участие в детския филм „Следите остават“. Режисьорът Петър Василев спокойно можеше да попадне в друго училище и да подбере други актьори, които да изиграят приключенията на младите разузнавачи, преследващи група шпиони. Стефан не играе главна роля във филма, но неговия герой има ярко изразен характер, проявява голяма активност, съобразителност и говори рязко за малчуган.

Ламбо в сериала “На всеки километър” като майор Деянов и бате Серго

 

Данаилов израства в актьорско семейство. Неговата сестра Росица и мъжът й Иван Кондов са известни театрални актьори. В детството си той е слушал спорове за изкуство и познава театъра не само от гледната точка на зрителя. „В ученическите си години никога не мислех, че ще стана актьор, но по детски възторжено обичах изкуството във всички негови проявления. За това говори факта, че участвах във всички видове художествена самодейност – драматични кръжоци, хореографски групи и дори духовен оркестър и хор“, спомня си Данаилов.

Завършвайки училище, той избира да кандидатства във ВИТИЗ, а след успешно положения изпит отбива редовната си военна служба. Именно в този период режисьорът Рангел Вълчанов започва снимките на „Инспекторът и нощта“. Данаилов е отзован специално за тях, за да влезе в ролята на лекомислен млад човек, заседяващ се в софийските кафенета.

Неопитният млад актьор, който на практика дори не е прекрачил вратите на театралния институт бива покрит от неговия нюх и природно обаяние. След участието му в новелата „Море“ започват и първите сравнения – с физиката на Жерар Филип, с маниера на игра на Марчело Мастрояни, със съвременната мъжка красота тип „Белмондо“. Стефан Данаилов обаче е далеч от всякакъв тип подражание – висок, строен, пластичен, той изиграва ролята на младия журналист леко и свободно, а авторската ирония показва мислещ актьор.

Във ВИТИЗ той се учи от един от най-добрите и ярки съвременни режисьори – Методи Андонов, чиято школа помага на актьора да навлезе в спецификите на киното. След завършването на ВИТИЗ, Данаилов бива разпределен в Пловдивския драматичен театър. Непрекъснатите снимки обаче на практика го отдалечават от сцената. Ролята на Иван Губански в „Първият куриер“ подпомага оформянето на актьора.

„В киното съществува съвременен стил на актьорска игра, но е трудно да го определим само с няколко думи. И все пак основното е, че актьорското присъствие на екрана се отразява чрез характера на неговия герой. Помоему всичко е съвкупност от избора на средства и богатството на детайлите: емоционалност, изключваща патетиката и интелигентност, която да не е лишена от логика. И най-главното…простотата“, казва той.

Заедно с Георги Черкелов, изиграл ролята на Богдан Велински в “На всеки километър”

 

По това време група писатели (Павел Вежинов, Георги Марков, Евгени Костадинов, Костадин Кюлюмов, Свобода Бъчварова) убеждават ръководството на телевизията да създадат сериал, фокусиран върху съдбата на един разузнавач. Една от новелите дава неговото име – „На всеки километър“. На Стефан Данаилов е поверена главната роля – тази на Никола Деянов.

Новата работа е трудна за младия актьор. На първото място снимките за телевизия са в много по-кратки срокове и той няма същото време за подготовка, както при филмите. Освен това режисьорите са двама – телевизионният Неделчо Чернев и привлечения от киностудията Любомир Шарладжиев. В различните епизоди Данаилов трябва да влиза в ролите, които самия му герой е принуден да изпълнява. Веднъж той е дипломат, следващия път професионален крадец, който влиза в затвора, за да унищожава провокаторите, а в един епизод дори е кадрови царски офицер. Биографията на актьора му обхваща дълги периоди.

„Както казва поетът, тези 15 месеца бяха за мен песен. 13-те епизода са нов и важен етап от моя живот. Чрез тях сякаш завърших втори институт, този път за кино“, казва той. Още преди края на снимките на „На всеки километър“ Въло Радев го ангажира за филма „Черните ангели“. И докато в сериала той играе измислена фигура, тук неговия герой Пантер, ръководител на група млади терористи, има своя първообраз в мемоарите на Митка Гръбчева.

С Виолета Гиндева във филма на Въло Радев “Черните ангели”

 

След края и на тези снимки, Данаилов отново си дава среща с режисьора Петър Василев, който му дава роля в „Князът“, чиито сценарий е написан от него и Банчо Банов специално за актьора. Образът на младия цар Светослав Тертер е интересен за българите не само заради спомена за борбите за национална независимост, за създаването на своя държава, но и говори за народната сила, патриотизъм и предана любов към родината. Очевидно този образ помага на актьора да покаже своите романтични наклонности и да покаже дълбочината на националния характер, родил се във вековете на трудни изпитания.

В същото време по желание на зрителите се пристъпва към заснемане на нови епизоди на „На всеки километър“. Сега Стефан Данаилов е на 28 години. Той е един от най-популярните млади актьори в България, който се снима без почивка. За съжаление трябва да констатираме, че на българския екран няма личности, които да могат да си партнират с него. Играейки свой съвременник или революционер от предишното поколение, младия актьор отразява вълнението и напрежението на времето. Галерията от образи говори не само за разнообразните актьорски възможности на Данаилов, но и за ярката личност на млад художник.”

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар