Една година по-късно и след 400 шева: Съдът обяви за незаконен ареста на нападателя на Дебора

Една година по-късно и след 400 шева: Съдът обяви за незаконен ареста на нападателя на Дебора

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Административният съд в Стара Загора е обявил ареста на Георги Георгиев, обвинен за нападението над Дебора Михайлова, за незаконосъобразен, съобщава бТВ, като се позовава на свои източници.

Според съда към момента на ареста няма данни и информация Георги Георгиев да е извършител на престъплението.

Защитата на Георги Георгиев е подала жалба, в която се казва, че в заповедта не са посочени фактически доказателства за извършване на деянието. Не са изложени и мотиви за задържане към момента на ареста му в края на юли 2023 година.

Заради тези съображения съдът счита, че са допуснати съществени процесуални нарушения и Георгиев е задържан необосновано.

Обвиняемият за нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора беше задържан на 30 юли 2023 година. Георгиев беше обвинен в нанасяне на 18 порезни рани с макетно ножче, насилствено подстригване на косата на Дебора и нееднократни заплахи с убийство. 

След бруталното посегателство и нарязването на тялото й, на Дебора бяха направени 400 шева, белезите от които още стоят. Самата тя твърдеше със сигурност, че я е нападнал Георги, а насилието предизвика вълна от протести с апела “Нито една повече”.

Делото претърпя няколко обрата. Първоначално съдът определи деянието като “средна телесна повреда”. По-късно съдийският състав в Стара Загора си даде отвод и делото беше преместено в Пловдив. 

Мъжът първоначално беше задържан за 72 часа, но след обжалване беше пуснат на свобода под гаранция от съда.

В края на юли миналата година Районният съд в Стара Загора реши Георгиев да остане в ареста.

Сега Административният съд в Стара Загора реши окончателно той да излезе.

“В случая е видно, че нито в самата процесна заповед се съдържат такива данни и информация, нито от съдържащите се в преписката писмени доказателства, представени пред РС, се установява, че към момента на издаване и връчване на заповедта за задържане, нито към момента на фактическото задържане на лицето в 08:15 часа на 30.07.2023 година, е имало данни по смисъла на закона за извършено престъпление по чл. 144, ал.3, вр. с ал. 1 от НК от Георги Георгиев или такава за съпричастност от негова страна към това престъпление”, заявяват магистратите.

Днес трябваше да има съдебно заседание, но то беше провалено заради неявяване на свидетели.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар