Едуард Сноудън взе руски паспорт. Вече не може да бъде екстрадиран

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият служител на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън е получил руски паспорт, съобщи адвокатът му Анатолий Кучерена пред „Интерфакс“.

 

 

„Вчера Едуард получи руски паспорт и положи клетва в съответствие със закона“, каза защитникът.

Американецът приел този факт с благодарност към Руската федерация.

 

 

„Той, разбира се, е щастлив и благодари на Руската федерация за това, че е получил гражданство, че вече е пълноправен гражданин на РФ. И най-важното – според Конституцията на Русия оттук нататък той не може да бъде екстрадиран в чужда държава“, посочи Кучерена.

 

 

По думите на адвоката съпругата на Сноудън също ще получи руско гражданство. В момента се събирали необходимите документи, за да кандидатства за гражданство. Според Кучерена процесът няма да отнеме много време.

 

 

 

В края на септември президентът Владимир Путин подписа указ „За приемане и отказ от руско гражданство“, с който Сноудън получи руско гражданство.

 

 

През 2013 г. бившият агент на ЦРУ разпространи в медиите данни за програмите за наблюдение на американските разузнавателни служби по света. Публикацията предизвика широк отзвук.

 

 

В родината си той е обвинен задочно в шпионаж и кражба на държавна собственост. Сноудън първо бяга от САЩ в Хонконг, а след това в Русия, напомня „Интерфакс“.

 

Оф нюз

 

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар