Едуард Сноудън: OpenAI калкулирано предаде цялото човечество

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В края на миналата седмица OpenAI обяви, че назначава бившия директор на Агенцията за национална сигурност (NSA) Пол Накасоне в своя борд. Накасоне освен това е генерал, ръководил преди това военното кибер звено Cyber ​​Command. Бившият служител на NSA, Едуард Сноудън, разобличил програмите за глобално следене на агенцията не скри песимизма си по повод новината.

Бившият шеф на разузнавателната агенция NSA влиза в борда на OpenAI

Те свалиха маската си. Никога не се доверявайте на OpenAI или на техните продукти“, написа Сноудън в социалната мрежа X. Той допълни, че “има само една причина за назначаването на директор на NSA в борда на компанията“.

Това е умишлено и калкулирано предателство на правата на цялото човечество“, завърши той.

“Пресечната точка между AI и океана от данни, натрупани от масово наблюдение през последните две десетилетия, ще даде наистина ужасни правомощия в ръцете на неизбрано и неотчетно малцинство”, обясни по-късно Сноудън.

Сноудън не бе единствената видна фигура в киберсигурността, която повдигна вежди при новините за новия член на борда на OpenAI.

Наистина мисля, че най-голямото приложение на AI ще бъде масовото наблюдение на населението“, заяви професорът по криптография от университета “Джонс Хопкинс” Матю Грийн, “така че привличането на бившия ръководител на NSA в OpenAI има солидна логика“.

Бившият шеф на NSA може да е страхотен човек. Но вие не назначавате бивш ръководител на разузнавателна агенция в борда си, защото той е с мили очи. Назначавате го там, за да сигнализирате, че сте готови да правите бизнес с разузнавателната общност и Пентагона“, написа още Матю Грийн в X.

Назначаването на Накасоне идва след поредица от високопоставени напускания на OpenAI. На практика Сам Алтман разпусна екипът, занимаващ се с дългосрочната безопасност на изкуствения интелект. Освен това OpenAI рутинно е критикувана за липсата на прозрачност по отношение на данните, използвани за обучение на многобройните ѝ AI модели.

Междувременно във Вашингтон виждат назначението на Накасоне в борда на директорите като победа в сигурността.

Отдадеността на OpenAI на неговата мисия е тясно свързана с моите собствени ценности и опит в обществената служба. Очаквам с нетърпение да допринеса за усилията на OpenAI да гарантира, че изкуственият общ интелект (AGI) е безопасен и полезен за хората по света“, коментира Накасоне.

Думите на Накасоне, а преди това и разпускането на стария екип по безопасност, са в съзвучие с прогнозите, че в близките няколко години ще видим AGI – изкуствен интелект с човешки способности.

Генерал Накасоне е хитро назначение, тъй като OpenAI трябва да се защитава все по-сложни атаки, включително от други държави. Развитието на изкуствения интелект има ясни последици за разузнавателната общност. Сноудън разкри, че NSA може да “събере всичко”. Благодарение на AI тя вече може да “знае всичко“, написа специалистът по изкуствен интелект и бивш служител на Google Билавал Сидху.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар