Екатерина Захариева: Резултатите за противодействие на корупцията у нас съвсем не са приятни

България, Общество, Политика
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екатерина ЗахариеваРезултатите в доклада за противодействие на корупцията у нас съвсем не са приятни. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева по време на 20-ия обществено-политически форум за противодействие на корупцията, под егидата на Центъра на изследване на демокрацията, на тема: „Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическата корупция в България”, предаде репортер на БГНЕС.

На форума бе представен доклад на Центъра за изследване на демокрацията за основните тенденции при корупцията и завладяването на държавата.

Борбата с корупцията няма как да е работа само на една институция и аз като министър на правосъдието ще се фиксирам върху това как да укрепим безпристрастността на съдебната система. Всеки ръководител на институция трябва да прояви усилия, освен чрез контролните си органи, да взема превантивни мерки и да прави анализи на възможните корупционни практики в неговата институция. Само със стратегии и законодателни мерки няма как да се справим с корупцията, трябва и да ги прилагаме, да имаме нужните хора за това, поясни Захариева. Основна роля в борбата с корупцията, разбира се, има съдебната власт, призна тя. Но няма как без добре работеща система и безпристрастни следователи, съдии и прокурори да се справим с това негативно явление, смята министърът.

Моето мнение е на законодателно ниво да се предприемат необходимите мерки. В закона за съдебната власт, който е приет на първо четене, има важни промени, каза още Захариева. След това тя се спря на основни положения от него. Бихме могли да помислим за предприемане на непопулярни мерки, но съдът е различна структура, смята министърът. Трябва да се мисли за баланс и в този закон той е максимално постигнат, със съвсем малки корекции, свързани с бързината на процеса.

Трябва да има съответствие между Конституцията и Закона за съдебната власт, но това не означава, че всички трябва да изпълняват нарежданията на горестоящата инстанция. В закона е премахната възможността за устни указания, премахва се възможността за намеса във вътрешната убеденост на конкретния прокурор, даде пример Захариева. Проверката за почтеност трябва да е в основата на борбата с корупцията в съдебната система, подчерта тя. Най-големият проблем е автоцензурата при магистратите. Само със стратегии няма да се справим с това, смята министърът. Това е основен проблем в т.нар. нови демокрации, поясни тя.

Съдиите и прокурорите още не са се научили, че те не са служители просто на институцията, а най-вече на обществото, отбеляза Захариева. Проблемът касае и самоувереността, самочувствието на магистратите. Трябва да работим за отпадане на автоцензурата и всички ние, включително и медиите, трябва да се въздържаме от прибързани оценки за съдебната система, заключи министърът. /БГНЕС

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар