Екимджиев: Бандити с полицейски униформи бият, един садист снима

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Побоят срещу арестувани протестиращи зад колоните на Министерския съвет на 10 юли миналата година е дело на бандити в униформи, коментира известният правозащитник адвокат Михаил Екимджиев в понеделник. Кадрите от бруталния побой и издевателства бяха разпространени миналия петък в парламента.

На тях се вижда как полицаи арестуват група студенти, влачат ги и после ги бият с палки, ритат ги и удрят. Задържаните са с белезници и не могат да се съпротивляват. Един от служителите снима с телефона си разголено момиче, чиито ръце са оковани с белезници.

Едва година след побоя прокуратурата съобщи, че е образувала дело и са повдигнати обвинения на четирима души. Междувременно полицаите бяха санкционирани с минимални наказания. Един от тях обжалва и от делото пред административния съд се разбра, че прокуратурата разполага със записите от месеци.

Това не бяха действия на полицаи, това бяха действия на бандити с полицейски униформи и един садист, който с удоволствие снимаше, за да се хвали може би пред приятелите си колко велик мъж е или пък за да докаже на началниците, които са му възложили да действа точно така“, заяви Екимджиев пред Нова телевизия.

Според него трябва внимателно да се провери дали биещите наистина са служители на МВР.

Защото миналата година имаше немалко данни, че с полицейски униформи, под прикритието на полицейските символи са действали частни охранители, наети Бог знае от кого, за да громят протестиращи“, каза правозащитникът.

Той призова за този случай да не спира да се говори.

На обратно мнение се оказа главният прокурор Иван Гешев, който в понеделник обяви, че няма да се яви в парламента, за да бъде изслушан за действията на подчинената му институция. Той твърди, че подобно изслушване би било намеса в работата на независимата съдебна власт. Гешев посочва, че има решение на Конституционния съд, според което той не може да бъде питан за конкретни производства.

Един от полицаите, наказани заради насилието, е започнал работа именно в институция на подчинение на Гешев, съобщи “Свободна Европа”. Става дума за Андон Андонов, бивш служител на СДВР. На записите се вижда както удря с палка арестуваните.

След наложеното му наказание, което е обжалвано пред съда, той започва работа в Бюрото за защита към Гешев. Това е една от най-секретните структури в държавата. За работата ѝ не се дава никаква информация, но пък служителите се ползват като лична охрана от Гешев. Те участват и в акции на прокуратурата. Миналата година въоръжени служители влязоха в президентството, за да правят обиски заедно с прокурори.

Пресцентърът на държавното обвинение потвърди, че Андонов вече е служител на Бюрото. Уточнява се, че към момента на назначаването му той е отговарял на всички условия. Съдейки по прессъобщенията на прокуратурата, по това време вече се водело разследване за полицейското насилие от вечерта на 10 юли.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар