Поражение за Макрон и триумф за партията на Льо Пен на първия тур на френските избори

Екипът за правителство на френските крайнодесни е готов

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: БТА/AP

Екипът за правителство на френските крайнодесни е готов

Льо Пен обвини президента Еманюел Макрон, че се опитва да блокира партията ѝ на втория тур на изборите идната неделя, като стратегически оттегля кандидати в някои избирателни райони

Френската крайнодясна националистическа партия “Национален сбор” има екип от министри, който вече е готов да поеме управлението, заяви бившата лидерка на партията Марин Льо Пен, цитирана от ДПА.

“Това правителство ще бъде изцяло готово, то ще бъде компетентно, то ще бъде съставено от хора от “Национален сбор”, хора, които се бориха през предизборната кампания заедно с нас и хора от гражданското общество”, заяви Льо Пен в интервю днес пред френската обществена медия “Eнтер”.

Тя каза това в отговор на твърдения, че партията ѝ няма достатъчно подходящи кадри, за да управлява.

Льо Пен заяви, че самата тя не иска да участва в правителство, но е готова да поеме председателството на парламентарната група в Националното събрание.

“Национален сбор” иска да управлява с ясно мнозинство в парламента, каза тя. “Ние не можем да приемем да сме част от правителство, ако нямаме свобода на действие”, подчерта Льо Пен. “Искаме да управляваме по такъв начин, че нещата да са ясни”, добави тя.

По думите ѝ ако “Национален сбор” няма достатъчно места, за да управлява, партията ще убеди консервативни законодатели и други партии, да участват в нейното правителство.

Льо Пен обвини президента Еманюел Макрон, че се опитва да блокира партията ѝ на втория тур на изборите идната неделя, като стратегически оттегля кандидати в някои избирателни райони.

Макрон “днес прави всичко възможно, за да се опита да осуети демократичния процес”, заяви тя.

След извънредните парламентарни избори Льо Пен се надява, да бъдат произведени и извънредни президентски избори “колкото се може по-скоро”, за да продължи политическата реорганизация, за която се бори нейната партия.

“Ако Макрон подаде оставка, “Национален сбор” “ще се включи в това президентско съревнование с огромен ентусиазъм”, каза тя.

Следващите редовни президентски избори се очаква да бъдат произведени през 2027 година, отбелязва ДПА.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар