Екипът на Microsoft за изкуствен интелект случайно публикува терабайти фирмени тайни

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изследователите на Microsoft AI случайно публикуваха 38 терабайта поверителни фирмени данни на сайта за разработчици GitHub. Тона разкри нов доклад от компанията за облачна сигурност Wiz, пише Futurism.

Обхватът на разлива на данни е меко казано обширен. Според доклада, изтеклите файлове съдържат пълно дисково архивиране на две работни станции на служители. Сред тях са чувствителни лични данни и фирмени “тайни, лични ключове, пароли и над 30 000 вътрешни съобщения на Microsoft Teams”.Заради това течът може да направи системите на Microsoft AI уязвими за кибератаки.


Според Wiz грешката е направена, когато изследователите на Microsoft AI се опитали да публикуват “обучителни материали с отворен код” и “AI модели за разпознаване на изображения” в платформата за разработчици.

Те обаче написали погрешно придружаващия SAS токен на файловете или URL адреса за съхранение, който установява разрешения за файлове. 

Вместо да предостави на потребителите на GitHub достъп конкретно до изтегляния AI материал, изсеченият токен позволява общ достъп до целия акаунт за съхранение.

Грешката предоставя достъп за “пълен контрол”. Това означава, че всеки, който може да е искал да се занимава с многото терабайти данни – включително тези на учебния материал за AI, може не само да чете, но и да прави промени в кода и текста.

Потенциално злонамерено лице може да е инжектирало злонамерен код във всички AI модели в този акаунт за съхранение“, пишат изследователите на Wiz, “и всеки потребител, който се довери на хранилището GitHub на Microsoft, би бил заразен от него.”

Докладът на Wiz също така отбелязва, че неправилната конфигурация на SAS датира от 2020 г., което означава, че чувствителните материали е можело да се ползват цели 3 години.

Microsoft казва, че оттогава е разрешил проблема, като пише в публикация в блог в понеделник, че не са били разкрити клиентски данни при изтичането.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар